Zes kmo's in mariene defensie geselecteerd voor funding

Benieuwd naar de bedrijven die financiële ondersteuning binnen het LEVIATAD-project in de wacht hebben gesleept? Ontdek hieronder wie ze zijn, wat ze doen en welke projecten ze zullen uitvoeren met deze ondersteuning.
Nieuws
11 januari 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Binnen het LEVIATAD-project werd het voorbije jaar een oproep gelanceerd voor funding naar kmo’s met ambities binnen de marine defensie. Het selectieproces heeft geresulteerd in de selectie van 6 kmo's die uitblinken in hun streven naar vooruitgang binnen de vastgestelde investeringsprioriteiten van LEVIATAD. Deze prioriteiten omvatten:

 • ontwikkeling van autonome schepen en drones;
 • verbeteringen in communicatie en cybersecurity; 
 • optimalisatie van apparatuur aan boord;
 • predictive maintenance; 
 • versterking van wapensystemen;
 • decarbonisatie van schepen.

De geselecteerde kmo's worden nu ondersteund door het LEVIATAD-programma om hun innovatieve projecten te ontwikkelen en om grensoverschrijdende partnerschappen aan te gaan met andere deelnemende organisaties. Deze financiering biedt niet alleen een stimulans voor groei en ontwikkeling binnen de maritieme defensie, maar legt ook de basis voor een krachtige samenwerking tussen bedrijven uit verschillende landen, gericht op het versterken van de Europese marinecapaciteiten. 

Benieuwd naar welke bedrijven geselecteerd zijn en wat ze van plan zijn? 

Lees hieronder meer

Geselecteerde projecten

Footprint inc.

Wie zijn ze? 

Footprint inc. is een 3D-printbedrijf met een focus op duurzame en circulaire materialen.
Het bedrijf geeft ook advies op vlak van productiemethodes, machinepark en hoe je additive manufacturing in een maakbedrijf kunt integreren als te optimaliseren.

Footprint inc. heeft als doelstelling de gebruikte grondstoffen te beperken tot een minimum en waar nodig een herbestemming te zoeken voor het materiaal, zodat de productiecyclus zoveel mogelijk herhaald wordt.

Wat zijn ze van plan? 

Footprint inc. zal de mogelijkheid naar samenwerking met de Belgische marine onderzoeken op drie vlakken;

 • Duurzaamheidsverbeteringen door 3D-printtechnologieën te incorporeren op marineschepen.
 • De technische implicaties van 3D-integratie op schepen onderzoeken
 • De crew opleiden in het bedienen van 3D printers

Hierbij ligt de focus op het ontwerpen en creëren van 10 essentiële scjheepsonderdelen om op die manier een meer gestroomlijnde toeleveringsketen tot stand te brengen.

Officers On Watch

Wie zijn ze? 

Officers on Watch wil een baken zijn in de wereld van Maritime Domain Awareness, en doet dit door de volgende diensten te voorzien.

 • Certificering
 • Expertise in beoordelingen, analyses en het creëren van effectief beleid voor maritieme activiteiten 
 • Expertise in Vessel trafic service
 • Uitvoeren van gecertificeerde risicobeoordelingen
 • Geavanceerde oplossingen om activiteiten te optimaliseren, met specialisatie in radar, LiDAR, VHF, MF/HF, GMDSS, AIS, VDES, CCTV, AI-integratie en netwerk- en softwarearchitectuur.

Wat zijn ze van plan? 

Officers on Watch wil een testfaciliteit ontwikkelen voor navigatieapparatuurtechnologieën waaronder radar, wapencommunicatie en augmented vision-systemen. Met deze faciliteit willen ze de toegang tot beter geformatteerde en kwalitatief hoogstaande datastromen voor bedrijven vergemakkelijken. 

De faciliteit wordt opgezet in samenwerking met de Hogere Zeevaartschool. Doel is te fungeren als een onafhankelijke certificatie-instelling waar bedrijven hun apparatuur kunnen komen testen. Academische onderzoekers zullen ook welkom zijn in de testfaciliteit; en kennisdeling zal een belangrijk aandachtspunt zijn.

Jimber

Wie zijn ze? 

Jimber richt zich op het bouwen van cyberbeveiligingsoplossingen die de meest voorkomende bedreigingen afdekken - zonder dat daar dure hardware of jarenlange expertise voor nodig is. Op basis van hun kennis hebben ze een beveiligingsoplossing ontworpen die zelfs de beste hackers niet kunnen doorbreken

Wat zijn ze van plan? 

Jimber zal focussen op de verder ontwikkeling van hun unieke beveiligingsoplossing voor marineverdediging door middel van de Zero Trust Network Access (ZTNA) tool. Deze tool is gebaseerd op een zero-trust basis, waarbij elk toegangsverzoek grondig wordt geverifieerd, geautoriseerd en versleuteld voordat het wordt toegekend. Dit zorgt ervoor dat de meest gevoelige operaties van de marine worden afgeschermd van potentiële bedreigingen, zowel intern als extern.

e-BO

Wie zijn ze? 

e-BO Enterprises ontwikkelt slimme platforms voor contentdistributie en levert diensten voor netwerkbeheer, veilige cloud computing-oplossingen en netwerkinfrastructuur. Hun doel is om alle content op een veilige manier aan elk apparaat te leveren. Daarom richt e-BO Enterprises zich op een gebruikersgericht ontwerp om te innoveren in een maatschappij waar het delen van informatie een integraal onderdeel is geworden van de manier waarop zaken worden gedaan en gebruikers elke dag mobieler worden.

e-BO Enterprises beschikt over een hooggekwalificeerd engineering team en een ervaren afdeling klantenservice met een fundamentele kennis van netwerkontwerp en -architectuur, geavanceerde beveiliging, afstandsbediening, virtualisatie en datacenterautomatisering

Wat zijn ze van plan? 

E-Bo zal een hybride, door datafusie aangedreven bewakingsoplossing voor de maritieme omgeving verder ontwikkelen en op de internationale markt brengen. Ze zullen het potentieel onderzoeken van door datafusie gedreven dreigingsdetectie waarbij militaire sensoren en sensorsystemen op offshore-installaties worden gecombineerd voor de bescherming van kritieke offshore-infrastructuur.

 

Prophesea

Wie zijn ze? 

Prophesea levert voorspellende softwareoplossingen op maat die het mogelijk maken om:

 • Bruikbare inzichten te verkrijgen in uw bedrijfsprocessen,
 • Uw bedrijf te optimaliseren door de toekomst te voorspellen,
 • Vaker en nauwkeuriger te meten, 
 • (Slimme) besluitvorming te automatiseren,

Ze leveren oplossingen op maat van uw bedrijfsbehoeften en begeleiden u van proof of concept tot productie.

Wat zijn ze van plan? 

Koel- en verwarmingssystemen op marineschepen zijn van vitaal belang om de operationele paraatheid te handhaven, de functionaliteit van de apparatuur te behouden en structurele en materiële schade te voorkomen. Prophesea zal predictieve onderhoudstechnieken onderzoeken en ontwikkelen om de gezondheid en efficiëntie van koel- en verwarmingssystemen op marineschepen te garanderen. Hiertoe zullen ze een digitale tweeling van de koel- en verwarmingssystemen creëren met behulp van waarnemingen uit het echte leven en wiskundige modellen. Deze aanpak maakt een geoptimaliseerde operationele levensduur mogelijk.

MULTI.engineering

Wie zijn ze? 

MULTI.engineering helpt klanten om succesvol te zijn door flexibele oplossingen te bieden voor hun engineering vraagstukken. Hun klanten voeren projecten uit in 3 markten: Industrie, Bouw & Infra alsook Maritiem & Offshore. MULTI.engineering biedt klanten service, expertise en capaciteit binnen verschillende diensten: 

 • op hun eigen ontwerp- & ingenieursbureaus werken ze projecten uit in eigen beheer 
 • via projectsourcing bieden ze ondersteuning op locatie van de klant. 
 • via hun Site Based Team, een combinatie van ons ontwerp- & ingenieursbureau en project sourcing

Wat zijn ze van plan? 

Multi-engineering maakt gebruik van digital twin-diensten om vlootondersteuning te digitaliseren en inspanningen voor decarbonisatie te vergroten. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om constructie en inbedrijfstelling te valideren en te optimaliseren, maar ook om onderhoud te voorspellen, bemanning te trainen en risico's en controles in HAZID/HAZOP aan te tonen. Multi-engineering zal dankzij de steun van Leviatad hun digital twin-diensten verder uitwerken. 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.