Projectstatus: 
In uitvoering
Projectduur: 
1/10/2019 - 31/12/2022
Info:
DBC-project

Een consortium van kennispartner UGent en 6 bedrijven zal haar expertise en onderzoeksfaciliteiten op dit gebied inzetten om een aantal onderzoeksvragen te bestuderen met betrekking tot duurzaamheid (gesloten kweeksystemen voor mollusken, geïntegreerd ziektebeheer, middelen om de impact op het milieu in te schatten), gen-mapping en strain-ontwikkeling van zeewier, het gebruik van pekelwater, de ontwikkeling van nieuwe soorten,…

De projectresultaten richten zich op verschillende valorisatieroutes van de private partners in de zin dat ze specifieke knelpunten en onzekerheden oplossen met betrekking tot de biologische, technische en economische haalbaarheid van lokale broedhuisactiviteiten voor zeewier (SIOEN), mollusken (DEME Group en Aquacultuur Oostende) en garnalen (IMAQUA en Colruyt Group). Bovendien komen de projectresultaten tegemoet aan andere specifieke eisen van de industrie, zoals productinnovatie (SIOEN en Proviron) en de ontwikkeling van nieuwe tools (IMAQUA).

Voor de UGent zullen de projectresultaten haar unieke expertise over hatcherytechnieken consolideren en uitbreiden en leiden tot een broedhuis-pilootinstallatie die deze opkomende sector in Vlaanderen verder zal ten dienste zijn. Als onderdeel van de valorisatie van de kennispartner, moet BlueMarine³ leiden tot de oprichting van een (multispecies) broedhuis-pilootinstallatie die als een incubator voor innovatie zal dienen en een accelerator voor grootschalige broedhuisinitiatieven.

Partners: Universiteit Gent, DEME, Colruyt Group, SIoen Industries, Aquacultuur Oostende, IMAQUA, Proviron

Met de steun van: VLAIO

Contactpersoon: Lien Loosvelt (lien.loosvelt@blauwecluster.be)

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.