BlueMarine³.Com

Het doel van BlueMarine³.Com is om de kennis over broedhuistechnologie voor soortengroepen uit te breiden. De nadruk ligt daarbij op het ontwikkelen van synergieën en integratie tussen soorten, infrastructuur, kweektechnieken en management, een zogenaamde ‘geïntegreerde multispeciesbenadering’.
Status
Afgelopen
Duur
okt 2019 - dec 2022
Type
DBC-project

Een consortium van kennispartner UGent en 6 bedrijven zal zijn expertise en onderzoeksfaciliteiten nzetten om een aantal onderzoeksvragen te bestuderen met betrekking tot duurzaamheid (gesloten kweeksystemen voor mollusken, geïntegreerd ziektebeheer, middelen om de impact op het milieu in te schatten), gen-mapping en strain-ontwikkeling van zeewier, het gebruik van pekelwater, de ontwikkeling van nieuwe soorten, …).

De projectresultaten richten zich op verschillende valorisatieroutes van de private partners in de zin dat ze specifieke knelpunten en onzekerheden oplossen met betrekking tot de biologische, technische en economische haalbaarheid van lokale broedhuisactiviteiten voor zeewier (SIOEN), mollusken (DEME Group en Aquacultuur Oostende) en garnalen (IMAQUA en Colruyt Group). Bovendien komen de projectresultaten tegemoet aan andere specifieke eisen van de industrie, zoals productinnovatie (SIOEN en Proviron) en de ontwikkeling van nieuwe tools (IMAQUA).

Voor de UGent zullen de projectresultaten haar unieke expertise over hatcherytechnieken consolideren en uitbreiden en leiden tot een broedhuis-pilootinstallatie die deze opkomende sector in Vlaanderen verder zal ten dienste zijn. Als onderdeel van de valorisatie van de kennispartner, moet BlueMarine³ leiden tot de oprichting van een (multispecies) broedhuis-pilootinstallatie die als een incubator voor innovatie zal dienen en een accelerator voor grootschalige broedhuisinitiatieven.

Partners: Universiteit Gent, DEME, Colruyt Group, SIoen Industries, Aquacultuur Oostende, IMAQUA en Proviron

Met de steun van: VLAIO

Contactpersoon: Jurgen Adriaen

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.