BIOGEARS

Op dit moment maakt de Europese aquacultuursector massaal gebruik van touw dat niet gerecycleerd kan worden. BIOGEARS wil daarom een duurzaam alternatief bieden door biologisch afbreekbaar touw te ontwikkelen. Dit nieuwe type touw zal in plaatselijke composteringsfaciliteiten verwerkt kunnen worden.
Status
Afgelopen
Duur
nov 2019 - okt 2022
Type
DBC als observer, Internationaal project

Het project BIOGEARS heeft tot doel biogebaseerde en biodegradeerbare koorden te ontwikkelen voor de Europese aquacultuur. Op die manier wordt een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voorzien voor de volledige keten, als alternatief voor de huidige koorden die gebaseerd zijn op fossiele brandstoffen. De koorden zullen gebruikt worden voor zeewier en mosselproductie.

Als basismateriaal wordt gewerkt met biogebaseerde compounds dewelke verwerkt worden tot filamenten en vervolgens tot koorden. Naast de technische evaluatie van de koorden voor zeewier- en mosselculturen, zal er ook aandacht zijn voor de duurzaamheid van de nieuwe oplossingen en de economische haalbaarheid.

Als onderdeel van het project zal een BLUE LAB worden gecreëerd, een multidisciplinair partnership, om de samenwerking tussen de partners te versterken en de valorisatie van de resultaten te verzekeren.

BIOGEARS is een project onder het “H2020 European Maritime and Fisheries Fund”. Er wordt samengewerkt met 5 partners afkomstig uit Spanje, Ierland en België.

Partners: Centexbel (BE), AZTI (ES), Gaiker (ES), Itsaskorda (ES) en ERINN Innovation (IE)

Met de steun van: Horizon 2020

Contactpersoon: Lien Loosvelt

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.