ELBE Eurocluster of Blue Energy

Europa vervult een leidinggevende rol op vlak van offshore hernieuwbare energie. Het project ELBE Eurocluster streeft ernaar om de kennis en expertise van Europese bedrijven (en in het bijzonder kmo's) internationaal beter op de kaart te zetten. Daartoe worden diverse activiteiten georganiseerd.
Status
In uitvoering
Duur
sep 2022 - aug 2025
Type
DBC als partner, Internationaal project

Het project streeft ernaar om de diverse Europese waardeketens op vlak van blauwe energie meer met elkaar te verbinden en nauwer samen te werken op vlak van innovatie, opleiding en internationalisering. Op die manier kan Europa zich meer positioneren als de technologische en industriële wereldleider in blue energy.

De partners in het ELBE Eurocluster-project (zeven Europese clusters en een Zweedse onderzoeksinstelling) zijn actief op het domein van offshore hernieuwbare energie, met inbegrip van floating offshore windenergie (FOW), golfenergie en getijdenenergie. 

Het uiteindelijke doel is de krachten te bundelen om tot een pan-Europese cluster voor blauwe energie te komen. Volgende activiteiten worden opgezet:

  • Netwerking: zeven netwerkevenementen om te communiceren over ELBE en haar activiteiten in het kader van belangrijke conferenties (WindEurope, FOWT, enz.)
  • Innovatie: steunregeling voor innovatie, inclusief open oproepen met een reeks specifieke uitdagingen die opgelost worden door samenwerking tussen geïnteresseerde kmo's
  • Training: specifieke opleidingen op het gebied van digitalisering, duurzaamheid of business modelling voor kmo's die aangesloten zijn bij ELBE
  • Internationalisering: één internationale missie per jaar naar opkomende markten zoals Zuid-Korea, Australië of Brazilië om kmo’s meer toegang te geven tot de mondiale waarde- en toeleveringsketens. 

Partners: Basque Energy Cluster (E) (promotor), De Blauwe Cluster (B), Pôle Mer Mediterannée -Toulon Var Technologies (Fr), Energy Cluster Denmark (Dk), GCE NODE (N),  Wojewodztwo Pomorskie (PPOW) (PL),  RISE Research Institutes of Sweden AB (SE) en Aberdeen Renewable Energy Group (SCH) als associate partner

Met de steun van: Single Market Programme - COSME - Euroclusters 

Contactpersoon: Stefaan Mensaert

Video van het ELBE Euroclusters-project

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.