FResCo

FResCo ontwikkelt nieuwe, niet-toxische en bio gebaseerde additieven voor coatings om biofouling in toepassingen op land en op zee te voorkomen. Door diverse hoogwaardige bio gebaseerde coatings te introduceren, ondersteunt het project bedrijven bij het verduurzamen van hun producten.
Status
In uitvoering
Duur
mei 2022 - apr 2024
Type
Interclusterproject

Producten zoals scheepstouwen en netten, buitengevelbekleding en terrastegels brengen het grootste deel van hun leven buiten door en zijn dan ook onderhevig aan de grillen van de natuur. Na verloop van tijd hopen zich op hun oppervlakken micro-organismen, algen of mos op. Dit proces, ook wel biofouling genoemd, heeft een negatieve impact op het oppervlaktemateriaal en op de prestaties van het product. 

Biofouling bestrijden is een dure aangelegenheid. Daarom geven bedrijven de voorkeur aan preventieve maatregelen, zoals de behandeling van materialen met speciale coatings. In hun zoektocht naar duurzame en niet-toxische coatings kijken bedrijven al meer dan een decennium naar biogebaseerde coatingmiddelen. Vandaag zijn dergelijke middelen beschikbaar, maar hun commercieel gebruik is beperkt wegens de slechte performantie.

Het interclusterproject FResCo (Fouling Restraining Coatings for marine and terrestrial applications) tracht deze beperkingen te overwinnen door nieuwe biogebaseerde coatingadditieven te ontwikkelen die commercieel kunnen worden gebruikt in zowel mariene als terrestrische toepassingen. Daartoe zal het project verschillende geschikte biopolymeren onderzoeken, zoals chitine, chitosan, pectine en alginaat.

Bovenstaande biopolymeren zijn overvloedig beschikbaar op onze planeet. De commerciële beschikbaarheid van deze biopolymeren is echter vrij beperkt en ze moeten worden gemodificeerd om aan specifieke coatingvereisten te voldoen. De modificatie van deze biopolymeren, de formulering ervan en tenslotte de toepassingen vormen de kernfocus van FResCo.

Tegen het einde van het project zal de industrie toegang hebben tot nieuwe, niet-toxische en biogebaseerde antifoulingmiddelen die commercieel kunnen worden gebruikt in zowel mariene als terrestrische toepassingen. Op die manier zal FResCo bedrijven ondersteunen bij het verduurzamen van hun producten.

Partners: I-Coats, Bexco, Deceuninck, Chemstream en Centexbel

Betrokken clusters: Catalisti (lead) en De Blauwe Cluster

Met de steun van: VLAIO en de Europese Unie

Contactpersoon: Jurgen Adriaen

Achtergrond

Het project FResCO van de speerpuntclusters Catalisti en De Blauwe Cluster werd erkend als interclusterproject binnen het Vlaams beleidsplan bio-economie, dat gefinancierd wordt uit het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’. Met deze middelen geeft de Vlaamse regering een extra impuls door (inter)clusterprojecten tussen de onderzoekswereld en verschillende private sectoren te ondersteunen die binnen één of meer van de thema’s gedefinieerd in het beleidsplan bio-economie vallen.

gefinancierd door de europese unie logo

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.