H2-MHYTIC

In de toekomst dreigen we in de problemen te komen om hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet te integreren. Vooral productie tijdens een piekperiode kan een struikelblok vormen. Binnen H2-MHYTIC gaan we dieper in op een baanbrekende technologie om elektrische energie in waterstof om te zetten.
Status
Afgelopen
Duur
jan 2021 - dec 2023
Type
DBC-project, Nationaal project

Hernieuwbare elektriciteit heeft de voorbije decennia een enorme ontwikkeling gekend. Eén van de belangrijkste uitdagingen in dit verband betreft de integratie van deze energiebronnen in het elektriciteitsnet zonder dit net te destabiliseren.

Er is daarom een nood om elektrische energie niet alleen te transporteren onder de vorm van elektrische stroom, maar ook lokaal om te zetten in een tussenvorm. De omzetting naar waterstof is een veelbelovende piste om dit op grote schaal te doen.

Dit project maakt gebruik van nano-gestructureerde materialen om tegen een lage kostprijs electrolysers te bouwen die aan een hogere efficiëntie elektrische energie kunnen omzetten in waterstof. De geplande innovaties op het vlak van elektrodes en membranen zullen de productiekost van waterstof verlagen en elektrolyse-installaties op de schaal van MW mogelijk maken.

De partners in het H2-MHYTIC-project zullen een elektrolysecel ontwikkelen op basis van een nieuw niet-poreus 'HEM'-mebraan en daar nano-mesh elektrodes met een extreem hoge porositeit en intern oppervlak in integreren. Deze nieuwe elektrolysecel zal unieke eigenschappen hebben en via industrieel opschaalbare productietechnieken vervaardigd kunnen worden.

Partners: IMECVITO en UGent

Met de steun van: VLAIO 

Contactpersoon: Stefaan Mensaert

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.