LEVIATAD

LEVIATAD brengt 6 organisaties uit 4 landen samen om nieuwe instrumenten en methoden te ontwikkelen die kmo's kunnen helpen om hun activiteiten in de mariene sector uit te bouwen. Daarbij is het de bedoeling hun marktpositie te versterken via internationale steunmaatregelen.
Status
In uitvoering
Duur
sep 2022 - feb 2025
Type
DBC als partner, Internationaal project

LEVIATAD (Level 1 Accelerator for Defence Sector) is een samenwerkingsverband tussen 6 organisaties uit 4 landen die sterk betrokken zijn bij het ondersteunen van start-ups en bedrijven die innovaties willen uitrollen. Doel is kmo's helpen om hun activiteiten in de mariene sector uit te bouwen. 

Om dat te bereiken, ontwikkelen de partners in het project nieuwe instrumenten en methoden. Daarbij willen ze de marktpositie van Europese kmo's aanzienlijk versterken via internationale steunmaatregelen, zoals een call for vouchers en trainingstrajecten.

LEVIATAD beoogt de oprichting van de eerste echte eurocluster op het gebied van marinedefensie. LEVIATAD wil de waardeketen in kaart brengen om inzicht te krijgen in het ecosysteem en transnationale synergiën te vinden. 

Dit zal op de volgende manier gebeuren:

  • In kaart brengen van de waardeketen van de marine- en luchtvaartdefensiesector om meer inzicht te krijgen in de structuur van het Europese ecosysteem en de mogelijke transnationale synergieën en complementariteiten beter te begrijpen.
  • Acties opzetten om kmo's te ondersteunen bij strategische technologische innovaties, waardoor de Europese soevereiniteit in de defensiesector wordt versterkt (via steunmaatregelen zoals opleidingen, workshops en vouchers)
  • Ondersteunende maatregelen (bv. workshops, vouchers, studies van internationale markten) voorzien die kmo’s moeten toelaten vaardigheden te verwerven in bepaalde Europese en internationale markten. 

LEVIATAD zet niet alleen in op beschikbaarheid van materialen, maar ook op skills en training. Verder streven de partners ernaar om langdurige vormen van samenwerking tussen spelers uit de Europese supply chain tot stand te brengen.

Webinars

Als deel van de ondersteunende maatregelen, organiseerde het LEVIATAD consortium een drietal webinars met als doel op die manier SME's helpen inzicht te verwerven inzake de opportuniteiten binnen mariene defensie. Deze webinars behandelden ondermeer de mogelijkheden om aan financiering en subsidies te geraken binnen defensiefondsen, de uitdagingen en mogelijkheden die digitalisatie biedt binnen mariene defensie en de tip's en tricks om aan internationale samenwerking te doen.  Heb je ze gemist? Geen zorgen. De webinars zijn allemaal opgenomen en te herbekijken op onderstaande links.

Partners: De Blauwe Cluster (BE);  The Ligurian Cluster for Marine Technologies, Navigo & Special Agency of Riviere di Liguria Chamber of Commerce (IT); Toulon Var Technologies (FR); en Croatian defence industry competitiveness cluster (CDICC) (HR)

Met de steun van: de Europese Unie via het Single Market Programma (SMP COSME)

ContactpersoonEveline Buyck

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.