MPVAQUA (Marine floating PV)

Het MPVAqua-project doet onderzoek naar innovatieve drijvende fotovoltaïsche (MFPV) technologieën binnen concepten voor offshore elektriciteitsproductie in een ruwe marine omgeving. Het einddoel is een generiek concept dat kan worden aangepast aan een specifiek golfklimaat en milieu.
Status
Afgelopen
Duur
jun 2019 - jun 2022
Type
DBC-project

Het MPVAqua project is een onderzoeksproject waarbij nieuwe concepten voor een commercieel MFPV (marine floating PV) onderzocht, opgevolgd en geëvalueerd worden.

De grootste uitdagingen zitten in de ontwikkeling van speciale zonnepaneelstructuren die de hoge zeegolven kunnen weerstaan en in het bouwen van zonnepanelen die bestand zijn tegen zout. Er moet ook onderzoek komen naar hoe men de energie aan land krijgt en naar de impact van deze zonneparken op het ecosysteem op zee. 

Ook zullen synergiën en compatibiliteit in het mariene milieu tussen de MFPV en aquacultuur worden onderzocht. Aan het einde van deze fase streeft het consortium naar een validatie van de ontwikkelde concepten op basis van experimentele testen in een gecontroleerde omgeving zoals laboratoria of een beschutte openlucht testbank.

Als het project succesvol is, wordt het eerste commerciële zonnepark op zee verwacht over vijf à tien jaar. De bedoeling is dat ze tussen de windmolens van de Belgische windparken in de Noordzee geplaatst worden; waardoor de energie afkomstig van de windmolenparken kan verdubbeld worden. 

Partners: TractebelDEMEJan De Nul GroupSoltech en UGent

Met de steun van: VLAIO

Contactpersoon: Stefaan Mensaert

Vervolgtraject

Na afloop van het project is het consortium SeaVolt opgericht, dat zich verder toelegt op de ontwikkeling betaalbare en milievriendelijke drijvende zonnepanelen op zee. 

Ondertussen ligt er effectief een testinstallatie van SeaVolt voor de Vlaamse kust. Meer daarover kom je te weten in onderstaand filmpje.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.