RAINBOW

Windmolens op zee worden voortdurend aan extreme weersomstandigheden blootgesteld. De sector zoekt dan ook constant manieren om de levensduur van offshore windturbines te verlengen. Het project RAINBOW richt zich specifiek op een betere instandhouding van de rotorbladen.
Status
Afgelopen
Duur
jan 2021 - dec 2023
Type
Interclusterproject, Nationaal project

Het project RAINBOW wil meer inzicht verwerven in de erosie van rotorbladen ten gevolge van neerslag en bliksem, want erosie brengt aanzienlijke productieverliezen met zich mee.  Dit moet nieuwe mogelijkheden voor preventief onderhoud en verbeterde strategieĆ«n voor inspectie, onderhoud en herstelling opleveren.

De projectpartners zetten daarbij in op doorgedreven monitoring van de turbines en de energieopbrengst enerzijds en geautomatiseerde inspectie van rotorbladen met drones anderzijds. Op basis van de resultaten zullen coatings en andere beschermingsmaterialen onder realistische Noordzee-omstandigheden getest en gevalideerd worden. 

Dit alles maakt het ook mogelijk om de levensduur van windturbines beter te voorspellen en inspectievluchten met drones beter voor te bereiden en in te plannen. Uiteindelijk zal dit resulteren in een langere levensduur van de windturbines en een drastische afname van de inspectie-, onderhouds- en herstellingskosten.

Een betere risicobeheersing van erosie en schade aan de turbinebladen zal daarnaast bijdragen tot een hogere energieproductie en lagere en meer competitieve energieprijzen.

Partners: Otary, Norther, Engie Laborelec, VKI, VUB, Sirris en SABCA

Betrokken clusters: De Blauwe Cluster en SIM

Met de steun van: VLAIO en Innoviris

Contactpersoon: Stefaan Mensaert

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.