SMARAGD

Een offshore windmolenpark brengt heel wat onderhoudskosten met zich mee. De partners binnen het project SMARAGD ontwikkelen een autonoom vaartuig om goederen van en naar de windturbines te vervoeren. Bedoeling is om zo onnodige kosten te drukken.
Status
Afgelopen
Duur
apr 2021 - mrt 2023
Type
DBC-project, Nationaal project

Nagenoeg elke dag vertrekken er onderhoudsmedewerkers naar offshore installaties om daar de nodige onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Regelmatig onderbreken er onderdelen of gereedschappen, wat ertoe kan leiden dat sommige werken niet worden uitgevoerd of moeten worden uitgesteld. Dat zorgt voor heel wat tijdverlies en onnodige kosten.

Het project SMARAGD (“SMart Autonomous Reliable Aquatic Goods Drone”) streeft naar de ontwikkeling van een onbemand vaartuig waarmee onderdelen of gereedschappen autonoom naar offshorelocaties gestuurd kunnen worden. Hierdoor kunnen technici efficiënter worden ingezet en het aantal tochten beperkt.

De partners zullen een specifieke romp ontwerpen waarin de gevraagde functionaliteiten (onbemande werking, containertransport en geautomatiseerde goederenbehandelen (LARS)) alsook de bijhorende systemen (energie en aandrijving, intelligente Guidance, Navigation & Control (GNC) en de LARS) worden geïntegreerd.

Een succesvolle uitvoering van het project zal er in essentie toe leiden dat het (onshore) magazijn dichter bij de offshore werkplek komt te liggen. Na vertaling van het concept naar een werkend systeem is het de bedoeling om tot een vloot van 20 dergelijke vaartuigen te komen in 10 jaar tijd.

Partners: GEOxyz, MULTI.engineeringe-Bo Enterprises en ERPA Industrial Supplier.

Met de steun van: VLAIO.

Contactpersoon: Stefaan Mensaert

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.