Slim waterbeheer: hoe begin je er als bedrijf aan?

In Vlaanderen dreigt er een tekort aan geschikt en voldoende water. Vlaamse bedrijven zijn zich er steeds meer van bewust dat ze slimmer met water moeten omgaan. Maar een slim waterbeheer, wat is dat precies en hoe begin je hieraan? Ontdek het tijdens het slotevent van het project Smart WaterUse. 
Type
Afgelopen
Datum
-
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Smart WaterUse - Wat doe jij om de kwaliteit en kwantiteit van jouw proceswater te waarborgen?

Niet alleen de huidige energiecrisis zorgt voor onzekerheid bij de verschillende bedrijven in de voedings-, textiel-, aquacultuur- en toeristische sector. Ook de beschikbaarheid van zoet water - één van de meeste kostbare grondstoffen op onze planeet - staat onder druk.

Een mogelijks tekort aan geschikt en voldoende water zorgt dat Vlaamse bedrijven zich realiseren dat ze hiermee slimmer moeten omgaan. Maar een slim waterbeheer, wat is dat precies? En vooral, hoe begin je hieraan als bedrijf? 

De verschillende partners van het Smart WaterUse-project geven je graag een antwoord op deze vragen op 2 maart 2023. Op het programma staan o.a.:

  • Een toelichting van Prof. Patrick Willems over de noodzaak om in te zetten op een slim waterbeheer in de industrie (KU Leuven);
  • Demonstratie van de Waterbarometer, een tool voor bedrijven om waterrisico’s en opportuniteiten in kaart te brengen (VITO);
  • Getuigenissen van bedrijven die reeds werken aan een slimmer waterbeheer met behulp van de Waterbarometer tool;
  • De rol van innovatieve sensoren en digitalisatie in optimaal watermanagement (Flanders’ FOOD & De Blauwe Cluster);
  • Hindernissen en opportuniteiten van het huidige en toekomstige wetgevende kader (Fevia Vlaanderen); en
  • Overzicht van subsidies en gratis waterscans voor kmo's (VLAIO).

Bekijk het programma in detail

10:00 Workshop rond CO2-voetafdruk van je voedingsbedrijf. 
Hiervoor is een aparte inschrijving vereist.
13:00 Ontvangst met mogelijkheid tot lunch
13:30 Verwelkoming
Marie Demarcke (Innovatiemanager, Flanders' FOOD)
13:35 Sense of Urgency: welke impact voor de bedrijven?
Patrick Willems (prof. Dr. Ir. hydraulica, KU Leuven)
14:05 Watergerelateerde risico’s en opportuniteiten voor uw bedrijf in kaart brengen met behulp van de Waterbarometer
Sofie Van Ermen (Project lead water & industry
14:15 Aan de slag met de Waterbarometer: textielbedrijf aan het woord
n.t.b.
14:30 Aan de slag met de Waterbarometer: voedingsbedrijf aan het woord
n.t.b.
14:45 Toelichting gratis waterscan voor kmo's en VLAIO-subsidies voor water
Pieter Vanneste (Scientific project advisor, VLAIO)
15:00 Wetgeving watergebruik: Hoe ziet de toekomst eruit?
Liesje De Schamphelaire (Milieu & energie adviseur, Fevia Vlaanderen)
15:15 Pauze
15:45 Meten is weten: Water monitoring en innovatieve sensoren voor de verschillende sectoren
Arne Huyst (Innovatiemanager, Flanders' FOOD)
16:00 Interactieve sessie: De Waterbarometer als opstap naar meer samenwerking en collectieve waterwinst, bij toenemende droogte en intensievere neerslag
VITO
17:00 Wrap-up
Marie Demarcke (Innovatiemanager, Flanders' FOOD)
17:05 Netwerkreceptie
Smart WaterUse

Praktisch

Deelname is gratis voor leden van de begeleidingsgroep van Smart WaterUse (2 personen per bedrijf) en leden van Flanders' FOOD, De Blauwe Cluster, Centexbel, Fevia Vlaanderen en watercircle.be (1 persoon per bedrijf). De kostprijs voor extra deelnemers bedraagt € 45. Niet-leden betalen € 70 per deelnemer (excl. BTW).

Het slotevent van het Smart WaterUse-project is een gezamenlijke organisatie van Flanders' FOOD, Centexbel, De Blauwe Cluster, Fevia Vlaanderen, Vlakwa, VITO en watercircle.be. Het project kan bovendien rekenen op financiële ondersteuning vanuit VLAIO. 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.