Duurzame zeevoeding en mariene biotechnologie
De Blauwe Cluster zet in op efficiënte en duurzame vormen van visserij en aquacultuur, en verkent het potentieel van mariene hulpbronnen. Binnen die context doen we onder andere onderzoek naar de kweek van mosselen, oesters en zeewier. Verder bekijken we ook de mogelijkheden om zeeboerderijen aan te leggen.

Onderzoekers voorspellen dat voedseltekort in 2050 het grootste probleem in de wereld wordt. Zeeën en oceanen zijn al duizenden jaren belangrijke leveranciers van voeding voor de mens. Maar de vraag wordt groter en de vangst en productie van voeding uit zee zullen efficiënter en vooral duurzamer moeten, met een minimale impact op het milieu.

Dit mag een tweespalt lijken, maar de Blauwe Cluster heeft tal van mogelijkheden om die combinatie toch te realiseren. Zoals de kweek van mosselen in windmolenparken of het ontwikkelen van slimme zeeboerderijen.

De Blauwe Cluster onderzoekt ook het potentieel van lokale en mariene hulpbronnen zoals zeewier voor gebruik in zowel de voedings- als de niet-voedingsindustrie (farmacie, chemie, cosmetica).

Interview met Nancy Nevejan (uGent) en Daan Delbare (ILVO)