ZeeBrugge

Physical Internet: duurzaam transport bevorderen

De haven van Zeebrugge is de ideale plek om het te hebben over het ‘Physical Internet’. Deze logistieke draaischijf zou immers een cruciale rol kunnen spelen in de ontwikkeling van ons toekomstig transportsysteem.

Barbara Peene is projectcoördinator ‘Physical Internet’ bij POM West-Vlaanderen. De provincie streeft naar de uitbouw van een efficiënt, betrouwbaar en duurzaam logistiek systeem, aangepast aan de noden van een toekomstgerichte industrie 4.0. Het project werd toepasselijk ‘Westpoort: Logistieke hub 4.0’ gedoopt.

“Logistieke stromen optimaliseren kan de industrie heel wat kosten besparen, leidt tot een betere logistieke dienstverlening en een lagere carbon footprint. POM West-Vlaanderen treedt op als facilitator in dit proces.”

Barbara Peene voegt er aan toe dat het ‘physical internet’ een feit moet zijn tegen 2030. “Vergelijk het met het sturen van een e-mail. Je weet niet welke weg je e-mail aflegt, wel dat hij op zijn bestemming aankomt. Het ‘physical internet’ werkt volgens dezelfde principes. Je verstuurt iets waarna verschillende transportmodi gebruikt worden om het goed op zijn bestemming te krijgen.”

 

POM presentatie

Er worden al concrete projecten getest met bijvoorbeeld het autonoom varen op de IJzer en de Ieperlee tussen Diksmuide en Ieper. “Physical internet gaat uit van het gebruik van hubs waar goederen naartoe worden gestuurd en van waaruit ze ook weer vertrekken. Die rechtstreekse lijnen zijn aantoonbaar efficiënter en milieuvriendelijker.”

Lees meer over het domein Maritieme verbinding.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.