Oostende

RelyOn Nutec: offshore trainingen

Werken op zee is niet altijd een pretje en brengt heel wat risico's en uitdagingen met zich mee. Dat is zeker het geval voor de offshore windmolenparken. Het bedrijf RelyOn Nutec speelt daarop in en biedt veiligheidsopleidingen op maat aan.

Voor de Belgische kust staan heel wat windturbines die ons voorzien van schone hernieuwbare energie. Die windturbines moeten natuurlijk onderhouden worden, en daarvoor wordt gespecialiseerd personeel ingeschakeld. Maar die onderhoudswerken houden ook bepaalde risico's in. 

Veronique Degryse, woordvoerder van RelyOn Nutec: “Als er iets gebeurt, is er in de eerste 45 minuten niemand om hen te redden. Ze moeten dus op zichzelf en hun collega's kunnen rekenen. Het is belangrijk dat ze een degelijke veiligheidsopleiding volgen en zich regelmatig bijscholen."

RelyOn Nutec Oostende maakt deel uit van een grote internationale groep van centra die veiligheids- en overlevingsopleidingen aanbieden. Zo heb je in Oostende een survival basin waar offshore medewerkers onder andere leren hoe ze onderwater uit een helikopter kunnen ontsnappen. 

Dat is een essentiële opleiding voor de olie- en gassector maar ook de windsector. Wanneer het bijvoorbeeld stormt op zee, zijn offshore constructies namelijk enkel per helikopter bereikbaar. 'Als ze naar een windmolen moeten vliegen, is het belangrijk dat ze die veiligheidstraining hebben gevolgd voor het geval dat er iets zou mislopen'. 

De eerste zone voor windmolens voor de Belgische kust is ondertussen volgebouwd, maar in de nabije toekomst komt er een tweede zone: de Prinses Elisabethzone. Dat zal gepaard gaan met heel wat aanwervingen, en die nieuwe medewerkers zullen goed opgeleid moeten worden. RelyOn Nutec is er in elk geval klaar voor.
 

Lees meer over het domein Hernieuwbare energie en zoetwaterproductie.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.