Knokke

Zeespray: potentiële cholesterol- en kankerremmer

Prof. dr. Jana Asselman, ir. Emmanuel Van Acker en hun team onderzoeken de gezonde eigenschappen van de zeespray. Dat is de verneveling die vrijkomt uit de golven van de zee.

De zeespray wordt landinwaarts gedragen door de wind en bevat heel wat natuurlijke stoffen die door algen en bacteriën geproduceerd worden. “De hoogbouw langs de kustlijn verhindert dat op veel plekken, waardoor de zeespray vaak beperkt blijft tot de dijk”, zegt Jana Asselman, onderzoeksgroep GhEnToxLab van Universiteit Gent.

De zeespray stalen werden door de onderzoekers van Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee, kortweg VLIZ, verzameld op winderige dagen als er veel schuimkoppen op zee zichtbaar zijn. Ze onderzochten welke effecten stoffen uit de zeelucht hebben op onze genen. Zo werden in het labo humane longkankercellen blootgesteld aan de zeespray stalen.

“Ons onderzoek toonde aan dat zeespray wel degelijk positieve eigenschappen kan hebben voor de mens. We ontdekten dat zeespray hetzelfde effect vertoont als bepaalde inhibitoren voor kanker en dezelfde processen afremt als cholesterolremmers.”

Op dit moment worden 28.000 biologische moleculen uit de zee verwerkt in medische patenten. Stiekem droomt de onderzoeksgroep ervan dat moleculen uit zeespray ook ooit tot een kankermedicijn kunnen verwerkt worden.

 

“Ons onderzoek borduurt nu verder op de bereikte resultaten. We zijn op zoek welke moleculen in zeespray verantwoordelijk zijn voor de remmende effecten. Eens we dat weten, kunnen we de vertaalslag maken naar eventueel medische componenten maar zo’n traject vergt vaak 10 tot 15 jaar onderzoek.”

Een gezonde teug zeelucht halen wordt mede dankzij dit onderzoek nog maar eens beklemtoond.

 

Lees meer over het domein Duurzame zeevoeding en mariene biotechnologie.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.