Blue Innovation Awards 2022: de winnaars zijn bekend

Tijdens de uitreiking van de Blue Innovation Awards 2022 bleek nog maar eens hoe sterk de blauwe economie wel leeft in Vlaanderen. De voorgestelde projecten waren allemaal van een bijzonder hoog kwalitatief niveau. Dat maakte de keuze van de jury en het publiek er niet makkelijker op.
Nieuws
14 december 2022
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Op donderdag 15 december vond de plechtige uitreiking van de Blue Innovation Awards 2022 plaats in het Havenhuis in Antwerpen. De Blauwe Cluster vzw stelt de winnende initiatieven graag even voor:

  • Het project CPS Monitoring van Marlinks sleepte de Blue Innovation Wave-award in de wacht. Hierbij houdt het bedrijf de staat van onderzeese kabels nauwgezet in de gaten door akoestische trillingen langs de kabels te meten. Zo kunnen onderhouds- en herstellingswerken geoptimaliseerd worden.
  • Drilled XL monopile foundations for offshore wind farms: a triple innovation van DEME werd beloond met de Corporate Blue Innovation Wave-award. Binnen het kader van dit project werd een oplossing bedacht en gerealiseerd om offshore windmolenparken op rotsachtige bodems te bouwen.
  • Belgisch demonstratieproject binnen UNITED, een samenwerkingsinitiatief van Universiteit Gent, Jan De Nul, Brevisco, Colruyt, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en Parkwind, ging aan de haal met de Blue Innovation Swell-award. De focus ligt hier op de combinatie van offshore wind, aquacultuur en herstel van platte oesters en zeewierteelt
  • Het project Afvalwaterbehandeling met wilgen: een nature-based solution van Aquaduin werd vervolgens bekroond met de Blue Innovation Captain-award. In dit project doet men onderzoek naar het potentieel van wilgenvelden om afvalwater verder op te zuiveren. Dit kan helpen om het structureel tekort aan water in België aan te pakken.
  • Met het ingenieuze ontwerp van de Moray Base slaagde MULTI.engineering er ten slotte in om de Inspirational Blue Wave-award binnen te halen, die door het publiek uitgereikt werd.

De winnaars worden een jaar lang in de kijker gezet op evenementen van De Blauwe Cluster en mogen gebruik maken van een uniek Blue Innovation Awards-logo.

Wat zijn de Blue Innovation Awards?

De Blue Innovation Awards zijn een initiatief van De Blauwe Cluster om innovatieve projecten, producten en diensten in de blauwe economie in de schijnwerpers te plaatsen. 

Alle inzendingen werden beoordeeld op vijf criteria: innovatief karakter; link met economische activiteiten in, op en aan zee; marktpotentieel; internationale ambities en uitstraling; en link met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.