De veerkracht van de natuur benutten: innovaties in duinherstel

Helmgras is een plantensoort die een belangrijke rol speelt in kustecosystemen. De partners in het SUSANA-project onderzoeken het potentieel van helmgras om bij te dragen aan duinherstel en duinbescherming.
Nieuws
12 februari 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Een deep dive in de veerkracht van de kust

Met zijn dynamische duinen geeft de Belgische kust blijk van de ingewikkelde interactie tussen vegetatie en zand. Het project Sustainable Use of Sand in Nature-based Solutions (SUSANA) heeft bijzondere aandacht voor de centrale rol van helmgras bij de opbouw van duinen, en onderzoekt innovatieve strategieƫn voor duinherstel en -bescherming.

De geheimen van helmgras ontrafelen

  • Ecosysteemingenieurs: Helmgras is niet gewoon een plant; het is een architect van zijn omgeving. Deze 'ecosysteemingenieur'  is van cruciaal belang voor de totstandkoming van duinen en biedt een natuurlijke bescherming tegen stormen en overstromingen
  • Onderzoeksresultaten: Onze studie identificeert 36 locaties langs de Belgische kust waar helmgras gedijt in uiteenlopende bodemomstandigheden. Door 93 zandmonsters te analyseren op korrelgrootte en organische inhoud, ontdekken we de substraten die bevorderlijk zijn voor de groei, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor duurzame duintechnische oplossingen.
Helmgras

Vernieuwende experimenten en inzichten

  • Baggeren voor duinen: In een baanbrekend veldexperiment hebben we alternatieve substraten uit baggerwerken getest op hun vermogen om de groei van helmgras te ondersteunen. De eerste waarnemingen zijn veelbelovend, vormen de basis voor tests op erosiebestendigheid en kunnen een revolutie teweegbrengen in de duinbouwpraktijken.
  • Stormtijstudies:  We hebben de erosie van duinprofielen voor en na een krachtig springtij gemeten met behulp van geavanceerde iPhone LiDAR-technologie. Deze pilotstudie benadrukt de rol van de helling bij het voorspellen van erosie en biedt waardevolle inzichten voor toekomstige kustverdedigingsstrategieĆ«n.

Op naar een groenere toekomst

  • Het DUNEVEG-model: Dit innovatieve model is bedoeld om de groei van helmgras te voorspellen op basis van organisch materiaal in sediment, wat een aanzienlijke sprong voorwaarts betekent in ons begrip van de duindynamiek. Het model wordt verfijnd door de Universiteit Gent in samenwerking met prof. Reijers van de Universiteit Utrecht.

Ga met ons mee op deze reis

Julie steun en interesse motiveren ons om ons te blijven verdiepen in de geheimen van de veerkracht van de duinen. Houd de website van De Blauwe Cluster in de gaten voor meer nieuwsberichten over onze zoektocht om de menselijke ontwikkeling te harmoniseren met de wijsheid van de natuur.

Warme groeten,

Het projectteam van SUSANA

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.