Activiteiten in het buitenland opzetten is allesbehalve vanzelfsprekend. Er zijn heel wat lokale elementen en geplogenheden waar je rekening mee moet houden. Gelukkig helpt Flanders Investment & Trade je graag om je internationale plannen tot een goed einde te brengen. 

Flanders Investment &Trade (FIT), het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, helpt Vlaamse bedrijven die zaken willen doen in het buitenland door advies te verlenen en diverse activiteiten te organiseren. Daartoe behoren seminaries, missies naar het buitenland, en deelnames aan internationale beurzen. Een beknopte selectie van relevante activiteiten vind je hieronder. 

FIT maakt daarvoor gebruik van een netwerk van meer dan 90 vestigingen in het buitenland waar ondernemingen terecht kunnen voor hulp en advies. Dankzij de aanwezigheid van lokale vertegenwoordigers kan FIT je een goed beeld geven van de specifieke investeringsvereisten in een bepaald land.

De Blauwe Cluster werkt regelmatig met FIT om activiteiten in het buitenland op te zetten. Zo is FIT sterk betrokken bij onze missie naar de Verenigde Staten in augustus, en is het onze bedoeling om in 2022 een groepsreis rond offshore wind te organiseren naar Zuid-Korea in samenwerking met FIT. Voor meer info over deze activiteiten kan je terecht bij Stefaan Mensaert.

 

Activiteiten

Hieronder vind je een selectie van activiteiten die volgens ons interessant kunnen zijn voor leden van De Blauwe Cluster. Klik op de naam van de activiteit voor meer details. Alle data zijn onder voorbehoud binnen het kader van de coronacrisis.

Webinarreeks ‘Eerste stappen op de Chinese markt' (27/04-01/06)

China is een van de grootste exporteurs ter wereld, maar in het land worden ook heel wat goederen ingevoerd. Dat opent perspectieven voor Vlaamse ondernemingen.

Deze reeks van zes webinars is gericht op Vlaamse cleantechbedrijven die activiteiten willen opzetten in China, maar is ook toegankelijk voor bedrijven uit andere sectoren.

Het initiatief wordt ondersteund door Cleantech Route China, een samenwerkingsverband van verschillende provinciale ontwikkelingsmaatschappijen. 

Programma:

  • 27 april: 'Eerste stappen op de Chinese markt: checklist en ondersteuning'
  • 4 mei: 'De Chinese zakencultuur: training voor Vlaamse ondernemers met blik op China'
  • 11 mei: 'Tech bedrijven en hun IP strategie voor China: checklist' 
  • 18 mei:' Wat moet ik als kmo met ambities in China weten over de geopolitieke en macro-economische situatie' 
  • 25 mei: 'De tech markt in China: beleid, actoren, clusters, opportuniteiten en financiële steun voor Vlaamse techbedrijven' 
  • 1 juni: 'Cleantech in China: booming business'

Meer info

Voor meer info kan je terecht bij Sara Landuydt of op de website van FIT.

Cleantech for Latin America: Virtual matchmaking (31/05-15/06)

Niet alleen in Europa, maar ook in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Amerika, zet men in op de overgang naar schone(re) technologie.

Tijdens deze reeks matchmakingsessies maak je op individuele basis virtueel kennis met potentiële partners in Argentinië, Brazilië, Chili en Peru.

De sessies zijn gericht op bedrijven in de ruime cleantechsector (water, recuperatie en recyclage van materialen en energie). 

Programma:

Meer info

Voor meer info kan je terecht op de website van FIT.

Groepszakenreis ‘Belgian Offshore Wind Mission to Taiwan’ (01-31/09)

Taiwan investeert fors in hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie om minder afhankelijk te worden van de invoer van fossiele brandstoffen.

In dit kader organiseert FIT in de maand september een groepszakenreis naar Taiwan voor Vlaamse specialisten in offshore windtechnologie.

Om deel te nemen aan deze missie, is het essentieel dat het bedrijf of de organisatie in kwestie een vesting heeft in Vlaanderen.

Programma

Tijdens de reis ontmoet je een aantal potentiële partners en klanten afgestemd op jouw behoeften. Er worden ook diverse netwerkmomenten voorzien.

Meer info

Voor meer info kan je terecht op de website van FIT.

Groepszakenreis ‘Verenigd Koninkrijk olv Prinses Astrid’ (05-08/09)

Wist je dat het Verenigd Koninkrijk  vijfde grootste importeur ter wereld is? De Britse markt biedt dan ook heel wat kansen en opportuniteiten voor bedrijven en ondernemingen.

In het land gaat er veel aandacht naar innovatiedomeinen zoals gezondheidstoepassingen, klimaatoplossingen, fintech en digitale technologieën. Een kolfje naar de hand van de leden van De Blauwe Cluster!

Heb je geen of weinig ervaring met exporteren naar de Britse markt? Dan kan je bovendien opteren voor een begeleidingsprogramma gekoppeld aan de prinselijke missie.

Programma

  • 5 september 2021: informatiesessie en netwerkreceptie
  • 6 september 2021: b2b programma + activiteiten in Londen; signing ceremonie en Belgische officiële receptie
  • 7 september 2021: b2b programma + activiteiten in Londen/Oxford/Cambridge
  • 8 september 2021: b2b programma + activiteiten in Londen

Meer info

Voor meer info kan je terecht op de website van FIT.

Beursdeelname ‘Green Power Exhibition - Poznan’ (14-16/09)

De Poolse overheid zet sterk in op de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Green Power is de belangrijkste beurs in Polen rond dit thema.

Wil je grondig kennismaken met de Poolse markt of heb je concrete plannen om naar Polen te exporteren? Dan is deze beurs beslist een aanrader

Programma

FIT is aanwezig op de beurs met een onthaalstand en 'meeting point'.

Meer info

Voor meer info kan je terecht op de website van FIT.

Beursdeelname ‘Wetex - Dubai’ (05-07/10)

WETEX is een belangrijk regionaal resourceplatform voor (inter)nationale bedrijven om toegang te krijgen tot een breed scala van nieuwe technologie- en managementoplossingen.

Tijdens dit event kan je je ook verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen in de Golfregio op het gebied van water, energie en milieu, contacten leggen met potentiële partners en strategische partnerships aangaan. 

De beurs vindt dit jaar plaats op de site van de Wereldexpo in Dubai.

Programma

FIT is aanwezig op de beurs met een onthaalstand.

Meer info

Voor meer info kan je terecht op de website van FIT.

Groepszakenreis ‘Expo 2020 Dubai: Vlaamse week' (25-28/10)

Op 1 oktober 2021 gaat de 35ste wereldtentoonstelling van start in Dubai. Dit is de allereerste keer dat er een wereldtentoonstelling in het Midden-Oosten plaatsvindt. 

Het centrale thema van de wereldexpo is ‘Connecting Minds, Creating the Future’. Verder wordt er gewerkt rond drie subthema's: 'opportuniteit', 'mobiliteit' en 'duurzaamheid'.  

Wil je graag aanwezig zijn op dit unieke event met internationale dimensies? Neem dan deel aan de groepszakenreis van FIT onder leiding van de Vlaamse minister-president.

Programma

De details van het programma worden later nog bekendgemaakt.

Meer info

Voor meer info kan je terecht op de website van FIT.

Groepszakenreis ‘Energie & Cleantech Australië' (27-28/10)

Ook in Australië zijn er heel wat opportuniteiten in de cleantech en energiesector. Flanders Investment & Trade organiseert binnen die optiek een missie naar Sydney en Melbourne. 

Programma

De groepszakenreis wordt gecombineerd met een bezoek aan All-Energy Australia & Waste Expo Australia in Melbourne, het grootste event voor energie en cleantech in het land met ruim 11.000 deelnemers en 400 exposanten. FIT heeft ook een welkomststand op de beurs.

Meer info

Voor meer info kan je terecht op de website van FIT.

Beursdeelname ‘WindEurope Electric City - Kopenhagen’ (23-25/11)

WindEurope Electric City is een nieuw internationaal evenement rond onshore en offshore windenergie waar ook spelers uit andere sectoren van harte welkom zijn.  

Het hele gebeuren is een initiatief van WindEurope, de overkoepelende organisatie voor windenergie in Europa waar ook Agoria lid van is. 

Het event omvat naast een conferentie ook een beurs waar heel wat Europese spelers hun diensten en producten komen voorstellen.

Programma

FIT en Agoria zullen op de beurs aanwezig zijn met een Product Sample Booth (PSB) binnen de Belgische groepsstand. Op die manier krijgen kleinere spelers ook de kans om op dit belangrijke forum vertegenwoordigd te zijn.

Meer info

Voor meer info kan je terecht op de website van FIT.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.