De Kustscan is een jaarlijks terugkerend evenement dat een wandeling langs de kust combineert met interessante voordrachten gelinkt aan de zee. Op 18 juni vond de derde editie plaats. Dit jaar vertoefden we in de ruime omgeving van Oostende.

Conform de coronamaatregelen

Begin juni werden de geldende coronamaatregelen aanzienlijk versoepeld. Binnen die omstandigheden werd het opnieuw mogelijk om acitiviteiten in open lucht te organiseren. 

Jammer genoeg was het toegelaten aantal deelnemers op dat moment nog altijd erg beperkt. Daarom nam enkel het team van De Blauwe Cluster deel aan het event.

Van Oost naar West

Dit jaar maakten we kennis met een aantal boeiende initiatieven in Oostende, dat zich graag als een belangrijke speler in de blauwe economie profileet.

We begonnen deze editie van de kustscan op de Oostendse linkeroever, en beëindigden uiteindelijk de dag op het strand op de westelijke oever.

Programma

Volgende onderwerpen kwamen aan bod:

Proefproject met helmgras op het strand aan de oosteroever in Oostende Steve Timmermans  (Agentschap MDK)
Glenn Strypsteen (KU Leuven)
Bezoek aan het hoofdkantoor en de controlekamer van C-Power Dirk Magnus (C-Power)
Plannen rond de Oosteroeverduinen, het SCAPE-project en de City River Kris Dervaux (Stad Oostende)
Oesterkweek in de Oostendse Spuikom Kim Puystjens (De Oesterput)
Herstelling en onderhoud van professionele vaartuigen Philippe De Vestele (IDP Shipyard)
Veiligheidstrainingen voor offshore personeel Veronique Degryse (RelyOn Nutec)
Bezoek aan de REBO-site Laure Martroye (Haven Oostende)
Afval op het strand van Oostende Kevin Pierloot (Proper Strand Lopers)
Liesbet Billiet (Westtoer)
Vincent Drouard (Toerisme Oostende)

De toelichtingen van de sprekers werden ook op film vastgelegd. In de nabije toekomst zullen deze filmpjes samen met een begeleidende tekst op onze website worden gepubliceerd.

Heb je geen zin om daarop te wachten? Hieronder vinden jullie alvast enkele foto's. Of bekijk nog eens de vorige edities van de Kustscan.

We willen graag alle sprekers hartelijk bedanken voor de boeiende voordrachten. Volgend jaar trekken we verder langs de Vlaamse kust. Hopelijk kunnen we onze leden en partners dan opnieuw uitnodigen om fysiek deel te nemen aan dit unieke event.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.