Gratis waterscan voor kmo's

Sinds begin dit jaar kan je als kmo een gratis waterscan laten uitvoeren voor jouw bedrijf via VLAIO. Aan de hand van de resultaten kan je jouw watergebruik optimaliseren, bespaar je op je waterkosten en draag je bovendien bij aan een beter milieu.
Nieuws
11 augustus 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

In België kampen we met een tekort aan water. In het bijzonder in Vlaanderen zit er onvoldoende water in onze bodem om aan al onze behoeftes te voldoen. Het is dan ook belangrijk om spaarzaam met water om te springen en het zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

De Vlaamse overheid wil kmo's helpen om hun watergebruik te optimaliseren. Begin 2023 lanceerde VLAIO daarom de gratis waterscan voor kmo's met een minimaal verbruik van 500 m³. Kmo's kunnen daarbij kiezen uit een eerstelijnsscan, die gratis is, of een diepgaande scan, waarbij de onderneming instaat voor 20% van de reële kostprijs.

De waterscan biedt bedrijven een duidelijk beeld van hun waterverbruik. Aanvullend wordt ook een brede waaier aan suggesties voor waterbesparende maatregelen aangereikt. Daarbij wordt gekeken naar manieren om minder water te gebruiken, het gebruikte water te hergebruiken of alternatieve waterbronnen zoals regenwater aan te wenden. 

Waterscan VLAIO

Waarom inzetten op waterbesparing

Als onderneming is het een goed idee om in te zetten op duurzaam waterbeheer. Een bedrijf dat bewust omgaat met water is beter gewapend tegen lange periodes van droogte en mogelijjke prijsstijgingen. Ook voor ondernemingen waarvan water geen deel uitmaakt van de kernactiviteiten zijn er interessante pistes

Duurzaam omgaan met water hoeft trouwens niet duur te zijn. Investeren in waterzuiveringstechnologie is weliswaar niet goedkoop, maar er bestaan ook veel laagdrempelige maatregelen om je watergebruik te verlagen. Denk maar aan monitoring, bewustmaking, waterbesparende toestellen en hemelwateropvang. 

Wil je met jouw kmo water besparen? Doe de gratis waterscan!

Waterbarometer

Naast de waterscan van VLAIO kan je ook kostenloos gebruik maken van de Waterbarometer van VITO om meer inzicht in je watergebruik te krijgen. Deze tool biedt je een uitgebreide waterbalans met alle waterstromen en gerelateerde kosten, en stelt gerichte optimaliseringsacties voor. 

De Waterbarometer is ontworpen binnen het project Smart WaterUse, met financiële steun van VLAIO, gecoördineerd door Flanders’ Food. De tool is één van de projectrealisaties die helpt om de waterrisico’s van bedrijven uit de sectoren van voeding, aquacultuur, textiel en toerisme te reduceren.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.