De mogelijkheiden van drones zijn eindeloos, en ze worden dan ook voor steeds meer doeleinden gebruikt. Ook in de blauwe economie en in de marine zijn er heel wat nuttige toepassingen. 

De Belgische Marine erkent het belang in van innovatie en zet dan ook sterk in op technologische vernieuwing. Binnen het kader van Technofest, het technologieweekend van de Marine, kon je op vrijdag 1 oktober in de haven van Zeebrugge terecht voor een themadag rond varende en onderwaterdrones.

Voor deze themadag, die kadert binnen het Drone Innovations-project, nodigden De Blauwe Cluster en POM West-Vlaanderen diverse nationale én internationale bedrijven en instellingen uit om hun plannen toe te lichten en te laten zien welke producten en diensten ze kunnen aanbieden binnen de blauwe economie.

Op het programma stonden inspiratiesessies met sprekers van diverse organisaties, alsook demonstraties van diverse bedrijven en instellingen. Die vonden deels in het zwembad en deels aan de dokken plaats. Aansluitend was er nog een netwerkmoment met walking dinner in de scheepsloods.

Het weer liet het wat afweten, maar gelukkig was er een bus voorzien die de deelnemers in de loop van de dag van de ene naar de andere locatie bracht. We willen de marine graag nog eens bedanken voor de constructieve samenwerking en het openstellen van deze unieke locatie. 

Over Drone Innovations

Het Drone Innovations-project brengt de verschillende drone-initiatieven in West-Vlaanderen samen onder de noemer Drone Port West-Vlaanderen en stimuleert onderzoeks- en testactiviteiten. De partners in het project zijn POM West-Vlaanderen, VIVES, VITO, De Blauwe Cluster en Flanders Make (EUKA). Het project kan rekenen op financiële steun van EFRO Vlaanderen, het Vlaams Hermesfonds en de Provincie West-Vlaanderen.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.