Vacature Circular Transition of Offshore Wind Energy

Heb je ervaring met life cycle assessments en ben je op zoek naar een interessante stage of een boeiende afstudeeropdracht binnen het domein offshore windenergie? Verdiep je in het project CTO en ga aan de slag bij Witteveen+Bos.
Nieuws
03 april 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Sinds 2008 worden in België offshore windturbines geïnstalleerd. Vanaf 2028 naderen deze windturbines hun levenseinde. Bij het ontwerp van offfshore windparken werd geen rekening gehouden met hun impact aan het einde van de levensduur noch met hergebruik van hun materialen en componenten. De industrie is dan ook nog niet klaar om oude turbines te ontmantelen. 

Project

Het project Circular Transition of Offshore Wind Energy (CTO), geïnitieerd door De Blauwe Cluster en financieel ondersteund door VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen), doet onderzoek naar manieren om de industrie voor te bereiden op de aanstaande end-of-life fase van offshore windparken.

Hierbij wordt de impact over de volledige levenscyclus beoordeeld op basis van de drie duurzaamheidspijlers (economisch, ecologisch en sociaal) en staat men stil bij de technische en technologische uitdagingen in deze end-of-life-fase op te helderen. Hiervoor zal de methodologie van Life Cycle Sustainability Assessment (LCSA) worden toegepast met nadruk op het ontwikkelen en toepassen van een kader voor sociale impact categorieën (social LCSA).

Het doel van het onderzoek is om de expertise te vergroten op het gebied van circulariteit en duurzaamheidsbeoordelingen. De analyse omvat zowel de kwantitatieve als de kwalitatieve aspecten van ontmanteling en verwerking van windturbines en de combinatie van commerciële en opkomende technologieën.

Onderzoeksvragen

Belangrijke onderzoeksvragen in jouw onderzoek (niet limitatief) zijn:

 • wat is de impact op ecologische, sociale en economische duurzaamheid van offshore wind turbines rekening houdend met hun volledige levenscyclus;
 • welke materialen moeten worden gebruikt in nieuwe windturbines om de duurzaamheid over de gehele levenscyclus te verbeteren.

In het project werk je samen met een team van Parkwind, Galloo, Universiteit Ghent, Universeit Antwerpen en Witteveen+Bos. Dit consortium focust naast de (social) LCA ook op onderstaande onderzoeksvragen:

 • welke processen moeten worden geselecteerd of ontwikkeld om de ontmanteling en verwerking (end-of-life) uit te voeren fase van offshore windturbines op de meest duurzame manier;
 • wat zijn de technische en praktische (lokale markt) beperkingen die een duurzame uitvoering van de end-of-life fase tegen houden.

De stage of afstudeeropdracht is in overleg verder in te vullen, waarbij Witteveen+Bos open staat voor nieuwe en innovatieve ontwikkelingen en mogelijkheden. De opdracht en invalshoek wordt afgestemd op opleiding en studie.

windenergie op zee

Jouw profiel

Vereisten

 • een actuele en relevante opleiding op wo-niveau, bijvoorbeeld Industrial Ecology;
 • ervaring met Life Cycle Assessments (LCA);
 • affiniteit met offshore wind projecten;
 • een brede interesse in duurzaamheid;
 • een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal;
 • uitstekende mondelinge, schriftelijke en presentatievaardigheden.

Pluspunten

 • Ervaring met S-LCA;
 • ervaring met SimaPro.

Aanbod

Je krijgt de kans om binnen een toonaangevend advies- en ingenieursbureau te werken aan een nieuw onderzoek. Je krijgt een vaste begeleider die tijdens jouw onderzoek meedenkt en waar je bij terecht kunt met al jouw vragen. 

De begeleider gaat daarnaast proactief op zoek naar collega’s die een bijdrage kunnen leveren aan jouw onderzoek. Binnen Witteveen+Bos krijg je een werkplek op ons kantoor in Utrecht. Startdatum en duur van de stage zijn in overleg.

Over Witteveen+Bos

Witteveen+Bos is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Vanuit een inspirerende werkomgeving werken onze ruim 1.400 medewerkers in multidisciplinaire projectteams aan fascinerende projecten in binnen- en buitenland. 

Ons werk vraagt steeds om nieuwe kennis en verantwoordelijkheden, vandaar dat persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling essentieel is en gestimuleerd wordt. Onze medewerkers hebben de ambitie het beste uit zichzelf te halen en kwalitatief de beste resultaten te leveren. Er is ruimte voor eigen initiatief en ondernemerschap. De aandelen van ons bureau zijn in handen van onze eigen medewerkers.

Stel je kandidaat

Heb je belangstelling voor deze opdracht, reageer dan direct online op de website van Witteveen+Bos. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer B.M (Bas) Roelofs (+31 6 34 20 69 83)

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.