Verdiep je in hybride offshore verbindingen

Het project CORDOBA, dat inzet op een duurzaam ontwerp en dito uitbating van hybride offshore verbindingen en offshore netten, loopt eind december ten einde. Er zijn ondertussen al diverse wetenschappelijke publicaties rond het project verschenen.
Nieuws
30 november 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Hieronder vind je een aantal recente publicaties die gerelateerd zijn aan en/of geïnspireerd werden door het CORDOBA-project. We wensen je veel leesplezier!

Wetenschappelijke publicaties

Het CORDOBA-project streeft ernaar om diverse uitdagingen aan te pakken die verband houden met de planning van nieuwe hybride offshore verbindingen en netten. Het doel daarbij is praktische strategieën te ontwikkelen om de ambitieuze doelstellingen van de Europese Unie te realiseren met betrekking tot offshore wind in de Noordzee. 

Om de bevindingen van dit project beter te verspreiden, zijn twee wetenschappelijke publicaties geproduceerd: "Optimal Grid Layouts for Hybrid Offshore Assets in the North Sea under Different Market Designs", en "A Methodology for Offshore Transmission System Optimization Considering Spatial Constraints".

Verdiep je in bovenstaande publicaties:

Optimal Grid Layouts for Hybrid Offshore Assets in the North Sea under Different Market Designs

Deze publicatie gaat dieper in op de moeilijkheden bij het plannen van offshore-netwerken onder verschillende marktmechanismen, waaronder een thuismarktontwerp, een zonale offshore biedzone en een nodale offshore biedzone. 

De studie probeert daarbij twee cruciale vragen te beantwoorden: is voorafgaande kennis van de marktstructuur essentieel om een uitbreiding van de energieopwekking en -transmissie efficiënt te plannen, en welk marktmechanisme verhoogt de algehele sociale welvaart het meest? 

Om deze vragen te beantwoorden is een stochastische formulering voor de planning over meerdere perioden ontwikkeld, waarbij rekening wordt gehouden met de kosten en baten voor belanghebbenden van hybride offshore infrastructuur en het bruto consumentensurplus. 

De studie concludeert dat, hoewel het niet strikt noodzakelijk is om de marktstructuur vooraf te kennen, een goede planning sterk aanbevolen is omdat dit leidt tot de hoogste algemene sociale welvaart en het gunstigste voor risico gecorrigeerde rendement. 

De sociale welvaart wordt meer beïnvloed door de marktstructuur dan door de netwerktopologie, wat erop wijst dat het belangrijk is om de voordelen optimaal te verdelen onder de stakeholders in plaats van zich overmatig te concentreren op het ontwerpen van de ideale topologie.

Bekijk de publicatie

Deze publicatie werd gepubliceerd in IEEE Transactions on Energy Markets.

A Methodology for Offshore Transmission System Optimization Considering Spatial Constraints

Deze publicatie introduceert een aanpak om offshore windtransmissienetwerken te optimaliseren die een driedimensionale ruimtelijke representatie omvatten, rekening houdend met meerdere onshore verbindingspunten, bathymetrie en uitsluitingszones. 

Het model houdt rekening met investeringsuitgaven en operationale kosten, inclusief elektrische verliezen, correctief onderhoud en verwachte energie die niet wordt overgedragen. 

De methodologie integreert een origineel algoritme voor de plaatsing van offshore onderstations, een combinatorisch zoekalgoritme en een lineair programmeermodel met gemengde gehele getallen. 

Er worden twee vereenvoudigde versies van het volledige driedimensionale model gepresenteerd om de afhandeling van grootschalige testgevallen te vergemakkelijken. 

De publicatie benadrukt dat het belangrijk is om de nauwkeurigheid van het selectieproces voor infrastructuur te vergroten aan de hand van zorgvuldig geselecteerde beperkingen, en illustreert dit door bathymetrische gegevens en maritieme ruimtelijke planning mee te nemen bij de beoordeling van potentiële locaties voor offshore onderstations.

Bekijk de publicatie

Deze publicatie werd gepresenteerd op de 2023 IEEE Powertech Conference in Servië, en werd opgenomen in het verslag van de conferentie.

© 2023 IEEE.  Persoonlijk gebruik van dit materiaal is toegestaan. Voor elk ander gebruik, in alle huidige of toekomstige media, moet toestemming worden verkregen van IEE. Dit omvat het herpubliceren van dit materiaal voor reclame- of promotiedoeleinden, het creëren van nieuwe collectieve publicaties, voor wederverkoop of herdistributie naar servers of lijsten, of hergebruik van enig auteursrechtelijk beschermd onderdeel van dit werk in andere werken.

Dissertatie

Doctoraatsonderzoeker Stephen Hardy heeft in het kader van zijn doctoraat onderzoek verricht naar wiskundige optimalisatiemodellen voor de verdere ontwikkeling van de offshore windsector. Het onderzoek werd gefinancierd met middelen van twee projecten: CORDOBA en InnoDC. Het resultaat van dit onderzoek vind je terug in zijn dissertatie:

Cost Effective Expansion Planning: Mathematical optimization models to support large scale offshore wind deployment

Dit proefschrift presenteert een nieuwe en alomvattende benadering van de uitbreidingsplanning van offshore windenergie die de uitdagingen van de integratie van verschillende energiemarktmodellen aanpakt en rekening houdt met de doelstellingen van alle betrokken belanghebbenden, van particuliere
investeerders tot gereguleerde entiteiten. 

De voorgestelde methodologie vult een kritieke leemte in de bestaande planningsmodellen en biedt een waardevol instrument voor de effectieve langetermijnplanning van offshore infrastructuur voor de opwekking en transmissie van energie in de Noordzee, wat essentieel is voor de efficiënte ontwikkeling van Europa’s offshore windenergie en de verwezenlijking van onze klimaatdoelstellingen.

Bekijk de publicatie

Deze publicatie werd in juni 2023 gepresenteerd in het kader van het bereiken van de graad van Doctor of Engineering Science (PhD): Electrical Engineering.

 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.