CORDOBA

De huidige hybride offshore verbindingen en offshore netten laten soms nog heel wat te wensen over wat betreft kosteneffectiviteit en duurzaamheid. Er is met andere woorden nog veel marge voor verbetering op het vlak van ontwerp en uitbating. Het CORDOBA-project zet hier sterk op in.
Status
Afgelopen
Duur
jan 2021 - dec 2023
Type
Interclusterproject, Nationaal project

In de offshore energiesector streeft men naar een kosteneffectief, holistisch en duurzaam ontwerp en dito uitbating van hybride offshore verbindingen (HOV) en offshore netten. Hiervoor moeten wel nog een aantal uitdagingen overwonnen worden. Daarbij denkt men onder andere aan de gezamenlijke ontwikkeling en een gecoördineerde operationele werking van HOV voor levering van netondersteunende diensten aan meerdere controlegebieden.

De partners binnen het CORDOBA-project willen deze uitdagingen op drie hoofdlijnen aanpakken: door een optimalisatiemodel voor het ontwerp van offshore netwerken te ontwikkelen, door een gecoördineerd controlemodel voor HOV op te stellen en door het effect van het systeemontwerp op de netondersteunende diensten grondig te onderzoeken.

Verder wordt een investeringsparticipatie- en remuneratiemodel voor HOV opgesteld, zodat meerdere investeerders verschillende delen van het hybride offshore netwerk op verschillende tijdstippen kunnen ontwikkelen en tegelijkertijd hun investeringen betrouwbaar kunnen terugverdienen. Ten slotte worden de modellen gevalideerd op twee verschillende testcases.

Het project heeft heel wat terugverdieneffecten voor de Vlaamse economie, en de impactanalyse van de partners toont aan dat een succesvol Cordoba-project kan leiden tot een groei van de werkgelegenheid met ~26 VTE's en investeringen in de orde van 23 miljoen euro.

Partners: Elicio, Marlinks, Yuso, Enersynt en KUL

Betrokken clusters: De Blauwe Cluster en Flux50

Klankbordgroep: EliaBOPOtaryParkwindComillasWind EuropeDTUDEME, het Benelux-Secretariaat en Friends of Sustainable Grids

Met de steun van: VLAIO 

Contactpersoon: Stefaan Mensaert

Voorstelling van het project CORDOBA in Z Energy op Kanaal Z

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.