In Vlaanderen !even we in de illusie dat er een overvloed aan water is. Niets is minder waar. Vlaanderen behoort zelfs tot de regio's in Europa met de grootste waterschaarste. Die vormt een ernstige bedreiging voor onze economie.

De waterschaarste in Vlaanderen is een bron van kopzorgen voor bedrijven. Om hen te helpen de juiste maatregelen te selecteren, lanceert VITO de Waterbarometer. Deze tool verschaft bedrijven inzicht in hun watermanagement en stelt gerichte optimaliseringsacties voor.

Een uitgebreide waterbalans met alle waterstromen en gerelateerde kosten wordt visueel gepresenteerd en de risico's van de waterbronnen worden in kaart gebracht. Tegelijkertijd wordt een omgevingsanalyse uitgevoerd met nabijgelegen alternatieve, duurzame waterbronnen. Voor deze waterbronnen worden geschikte zuiveringstechnieken gepresenteerd. 

De Waterbarometer stelt bedrijven uit de sectoren voeding, aquacultuur, textiel en toerisme in staat om efficiënter met water om te gaan en werd ontwikkeld binnen het project Smart WaterUse. Ook De Blauwe Cluster is betrokken bij dit project.

Aan de slag

Interesse om ook jouw watergebruik te optimaliseren? De tool is gratis beschikbaar via www.waterbarometer.be. Na registratie op de website kan je aan de slag met de verschillende modules. 

Wil je liever eerst meer weten over hoe de Waterbarometer precies werkt? Dan kan je bovendien een gratis opleidingssessie volgen. Voor verdere begeleiding kan je terecht bij Flanders' Food

Over Smart WaterUse

Smart WaterUse is een samenwerkingsinitiatief rond het in kaart brengen en verlagen van de waterrisico’s binnen de sectoren van voeding, aquacultuur, textiel en toerisme. Het project wordt gecoördineerd door Flanders' FOOD en mede gefaciliteerd door De Blauwe Cluster.

De partners in het project zijn watercircle.be, VITO, Vlakwa, Centexbel, Fevia en Universiteit Gent. Het project kan verder rekenen op financiële ondersteuning van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. 

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.