De blauwe economie doet het erg goed in Vlaanderen: dat was overduidelijk tijdens de uitreiking van de Blue Innovation Awards 2021. Voor de tweede keer kon De Blauwe Cluster heel wat vernieuwende en inspirerende projecten onder de aandacht brengen. 

Op maandag 27 oktober vond de uitreiking van de Blue Innovation Awards 2021 plaats op de Wereldexpo in Dubai binnen het kader van G-STIC. De Blauwe Cluster vzw stelt de winnende initiatieven graag even voor:

  • Het project Leveraging AI for carbon-neutral shipping van Toqua sleepte de Blue Innovation Wave-award in de wacht. Hierbij past het bedrijf machine learning toe op data om brandstofgebruik in de scheepvaart terug te dringen
  • De MANTA-line van BEXCO werd beloond met de Corporate Blue Innovation Wave-award. Dit project betreft een zwevende oplossing voor ankertouwen die heel veel opportuniteiten biedt voor drijvende windinstallaties. 
  • MPVAqua, een samenwerkingsinitiatief van Tractebel, Jan De Nul, DEME, Soltech en UGent, ging aan de haal met de Blue Innovation Swell-award. De partners in dit project zetten in op ntwikkeling van grootschalige offshore zonneparken.
  • Het project Port of Antwerp: The Echodrone & More van de haven van Antwerpen werd bekroond met de Blue Innovation Captain-award. Het gaat hier om een innovatieroadmap die ontwikkeld werd rond de Echodrone, een dieptepeilschip.
  • Met A triple helix approach for innovation in the Belgian Navy slaagde de Belgische Marine er ten slotte in om de Inspirational Blue Wave-award binnen te halen, die door het publiek uitgereikt werd.

De winnaars gingen naar huis met een Blue Innovation Awards-trofee en mogen gebruik maken van een uniek Blue Innovation Awards-logo.

Wat zijn de Blue Innovation Awards?

De Blue Innovation Awards zijn een initiatief van De Blauwe Cluster om innovatieve projecten, producten en diensten in de blauwe economie in de schijnwerpers te plaatsen. 

Alle inzendingen werden beoordeeld op vijf criteria: innovatief karakter, link met economische activiteiten in, op en aan zee, marktpotentieel, internationale ambities en relaties, en link met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

 

Alle afbeeldingen: © G-STIC & De Blauwe Cluster

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.