ENCORE (ENergizing Coastal Regions with Offshore Renewable Energy)

De Noordzee heeft een geweldig potentieel als duurzame energiebron. De partners in het ENCORE-project gaan na hoe we die energiebron kunnen aanboren om kustgebieden verder te ontwikkelen, en zetten daarbij in op de verdere ontwikkeling van innovatieve technologieën.
Status
Afgelopen
Duur
jan 2020 - jun 2022
Type
DBC als observer, Internationaal project

De Europese wateren zijn een onaangeboorde bron van hernieuwbare energie die tegen 2050 in 25% van onze energiebehoefte kan voorzien. Het gebied van de 2 Zeeën-regio is uniek gepositioneerd voor de productie van offshore hernieuwbare energie. Deze energie kan heel wat huishoudens en een groot deel van de aanwezige industrie van stroom voorzien. 

Dat brengt heel wat opportuniteiten voor bedrijven  met zich mee. Jammer genoeg ontbreekt het aan gestandaardiseerde protocollen voor de ontwikkeling van nieuwe prototypes. Dat belemmert kapitaalinvesteringen in bedrijven, financierbare projecten en schaalvergroting van de sector als geheel. De partners in het project ENCORE proberen hier wat aan te doen.

Doelstellingen

Het project ENCORE (ENergizing Coastal Regions with Offshore Renewable Energy) streeft naar meer innovatie in de sector van de offshore hernieuwbare energie en zet daarbij in op twee specifieke doelstellingen:

1. Vijf ORE-technologieën verder ontwikkelen met experts in een gestructureerd en samenwerkingsproces en gemeenschappelijke uitdagingen aanpakken via taskforces;

2. Een route-to-marketstrategie voor ORE-oplossingen ontwikkelen om de commercialisering te versnellen voor eilanden, havens, estuaria en offshore structuren.

Partners:  Dutch Marine Energy Centre, Deftiq, Oceans of Energy, Teamwork Technology en Water2Energy BV (Nederland); Artelia, Bureau Veritas Marine & Offshore SAS en EEL Energy S.A.S. (Frankrijk); European Marine Energy Centre en Inyanga Marine Projects (IMP) (VK); en Universiteit Gent (België).

Rol van De Blauwe Cluster: De Blauwe Cluster treedt als observer op in dit project.

Met financiële steun van: de Europese Unie via het Interreg 2 Zeeën-programma

Contactpersoon: Stefaan Mensaert

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.