Offshore wind decision & planning optimiser tool

Er bestaan diverse tools om de productie van windmolens accuraat te voorspellen, maar het is een heel werk om aan de hand van die gegevens een O&M-planning op te stellen. Het doel van dit project is een tool te ontwikkelen die dit planningsproces optimaliseert.
Status
In uitvoering
Duur
jan - dec 2024
Type
DBC als partner

Het planningsproces voor offshore werkzaamheden is in essentie nog een handmatig proces, waarbij de weersomstandigheden en weersvoorspellingen worden geanalyseerd en vergeleken met de operationele limieten van de beschikbare vaartuigen en uitrusting. 

De bestaande tools houden zich vooral bezig met de inventaris, de hoogdringendheid van de werken en de planning van middelen, maar zijn er niet op gericht om productieverliezen te beperken, wat een cruciale factor is voor operationele windparken.

De partners in dit project streven ernaar een webapplicatie te ontwikkelen die gegevens uit verschillende bronnen verzamelt en deze op een gebruiksvriendelijke manier presenteert aan de hand van een interface waarmee een operator diverse scenario’s kan simuleren of een optimalisatieproces kan initiëren.

De applicatie zal gebouwd worden rond een digital twin van het windpark die de productie van het park simuleert aan de hand van door de operator ingegeven parameters. 

Optimalisatie wordt bereikt door de output van het park te berekenen voor de verschillende waarden van de parameters binnen de beperkingen die door de operator zijn gedefinieerd.

Opdrachtgever: Otary 

Partners: Coteng en Daily Creations

Met de steun van: ELBE Eurocluster 

Contactpersoon: Stefaan Mensaert

Dit project kadert binnen een challenge die door Otary gedefinieerd werd in de context van een oproep van ELBE Eurocluster. De Blauwe Cluster treedt op als begeleider van dit project.

ELBE footer partners

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.