SYMAPA (Synergy between Mariculture & Passive Fisheries)

In SYMAPA zullen de mogelijke synergiën onderzocht worden tussen maricultuur van mosselen, oesters en zeewieren en passieve visserij. De proefopzet waarbij de mogelijkheden van meervoudig ruimtelijk gebruik worden bestudeerd, is uniek in de wereld.
Status
Afgelopen
Duur
okt 2019 - dec 2022
Type
DBC-project

De specifieke onderzoekslijnen van dit project zijn:

- Identificatie van efficiënte substraten voor de invang van spat van mosselen en platte oester en biodegradeerbare substraten voor habitat verrijking alsook een operationeel monitoring programma om de effecten van maricultuur en passieve visserij te evalueren.
- Identificatie van efficiënte passieve vistuigen voor de heersende omstandigheden in het Belgische deel van de Noordzee en het vinden van efficiënte stimuli om de vangstcapaciteit van passieve vistuigen te verhogen. 
- Evaluatie van Noordzee bestendige en veilige productie- en oogstsystemen voor tweekleppige schelpdieren en zeewier, inclusief richtlijnen voor scheepsontwerp, ontwikkeling van monitoring praktijken, geavanceerd lijmmiddel voor directe inzaaiing van sporofyten, voorspelbare onderhouds- en   oogsttijdsstippen, … .
- Duurzaam meervoudig gebruik en waardeketencreatie van mariene rijkdommen.

Partners: Colruyt Group, Brevisco, AtSeaNova, Vlaamse Visveiling, ILVO en RBINS

Met de steun van:  VLAIO

Contactpersoon: Kristien Veys

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.