Panelgesprekken en lezingen tijdens Oostende voor Anker 2025
Donderdag 22 mei
16:00 - Over de SIOL
Als preview op zijn boek over de O.225 SIOL vertelt Dirk Marteel het fascinerende verhaal van het oudste overgebleven houten vissersvaartuig aan de kust. De kotter is bijna 70-jaar oud en staat aan wal langs de Slipwaykaai op de Oosteroever in Oostende.
De jaren hebben hun tol geëist maar de O.225 SIOL behoort nog altijd tot de pronkstukken van het maritiem erfgoed. De auteur werkt momenteel aan de ‘biografie’ van het vaartuig en beleefde tijdens zijn queeste een hele reeks meer dan verrassende momenten
Locatie: Hydrograaf
Monoloog door Dirk Marteel
Doelgroep: 12+
Vrijdag 23 mei
11:30 - Onze Noordzee open en bloot
Onze zee, de Noordzee, voor de meeste mensen gewoon een fantastische plek om te zwemmen, te varen, te ontspannen, te … genieten. Maar dit gebied met een oppervlakte van 3.454m2, - ongeveer zo groot als de Provincie West-Vlaanderen - is één van de meest intensief gebruikte zeeën ter wereld en herbergt een rijke biodiversiteit en diverse economische activiteiten zoals visserij, toerisme en offshore energie.
Wil je weten wat zich allemaal afspeelt op, onder en boven water, kom dan luisteren naar dit panelgesprek waar experten en ervaringsdeskundigen alles vertellen over ruimtelijke planning, kustbescherming, kustbeveiliging, onderhoud en ‘biodiversiteitsmonitoring’.
Locatie: 't Kraaiennest
Moderatie: De Blauwe Cluster
Doelgroep: 16+
15:00 - De Onbekende Zee
We weten intussen meer over het oppervlak van Mars dan over onze eigen diepzeebodem. Toch begint de oceaan langzaam zijn geheimen prijs te geven. Jan Mees – algemeen directeur van het VLIZ – en Colin Janssen – professor UGent – maken in hun boek de nieuwste wetenschappelijke inzichten toegankelijk voor iedereen.
Alleen al omdat hij de helft van onze zuurstof produceert, de aarde afkoelt en een kwart van onze koolstofuitstoot opslaat, is de oceaan een stille bondgenoot in onze strijd tegen de klimaatverandering. Iets wat hoog tijd meer aandacht verdient. Want de oceaan staat onder een enorme druk. Niet enkel door klimaatverandering, maar ook door overbevissing en vervuiling.
Locatie: Hydrograaf
Lezing door Jan Mees (VLIZ)
Doelgroep: 12+
16:30 - Solliciteren voor een job op zee
De Blauwe economie is de sterkhouder van de Vlaamse economie en creëert in ruime zin zo’n 13,47 miljard euro aan toegevoegde waarde en bijna 154.000 jobs in Vlaanderen.
Deze sector omvat alle economische activiteiten die gerelateerd zijn aan oceanen, zeeën en kusten zoals visserij, toerisme en vervoer over zee, maar ook aan opkomende industrieën zoals hernieuwbare energie, aquacultuur en maritieme biotechnologie.
Typische werkgevers voor blauwe jobs zijn bijvoorbeeld baggerbedrijven en defensie, maar ook energie- en technologiebedrijven en organisaties die zich bezighouden met (zee)onderzoek.
Heb je interesse in een job op zee? Kom dan zeker luisteren naar dit panelgesprek waar de VDAB, VOKA en POM West-Vlaanderen samen een licht werpen op jouw off- of onshore droomjob!
Locatie: Haddock Lounge (VIP-tent)
Moderatie: Economisch Huis Oostende
Doelgroep: 16+
17:00 - Moet er nog vis zijn?
Zijn de vissen die we als kind op ons bord kregen nog de vissen die vandaag in de winkels liggen? Blijven vissen ‘ter plaatse’ zwemmen? Of is er migratie? Hoe gezond is ‘vis eten’ vandaag nog? Weten we welke vissen er ‘van bij ons’ zijn en wanneer we ze best eten? Hoe reageren vissen op de bouw van windmolens? Wat zijn de voordelen en de valkuilen van aquacultuur? …
Allemaal vragen die we ons stellen en waar je in dit panelgesprek een antwoord op kan krijgen! Experten, onderzoekers en ervaringsdeskundigen buigen zich over wat er morgen op ons bord komt te liggen.
Locatie: Hydrograaf
Moderatie: Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Doelgroep: 12+
Zaterdag 24 mei
11:00 - Over Olivia’s in een maritieme mannenwereld
18 mei 2025 is International Day for Women in Maritime. Maar hoeveel vrouwen werken erbij ons in de maritieme sector? Wat zouden vrouwen moeten weten of overwegen voordat ze een carrière in de offshore industrie en maritieme industrie nastreven?
Vrouwelijke ervaringsdeskundigen geven maar al te graag antwoord op deze vragen. Zij vertellen waarom de maritieme sector vrouwen nodig heeft, wat de uitdagingen en de drempels zijn in een off-shore job, wat hun belangrijkste reis-item is, én, of ze hun mannetje moeten kunnen staan in de maritieme mannenwereld.
Locatie: 't Kraaiennest
Moderatie: Instituut voor Onderzoek van Betovering der Zeeën (IOBZ)
Doelgroep: 12+
12:00 - Over het leven zoals het is op een historisch schip
Kapiteins en schippers vertellen hoe het leven zich vandaag afspeelt op een historisch schip.
- De kapitein van de Minerva, een zeilende driemaster uit 1935 die volledig werd aangepast aan de moderne veiligheidsnormen, vertelt hoe zijn schip werd omgebouwd tot een zeilend partyschip;
- De schipper van de Tres Hombres, een schip dat ook vandaag nog elk jaar de Atlantische Oceaan oversteekt om rum, cacao en koffie te verschepen, neemt ons mee op een avontuur zonder motor, maar wel met 2 masten en 19 zeilen!
- En tenslotte vertelt de kapitein van de Hydrograaf, het laatste kolengestookte stoomschip van de Koninklijke Marine dat in 1910 in dienst werd genomen, hoe de 'Hydrograaf' gebruikt werd als koninklijk jacht, als logementschip voor de mijnenveegdienst, en later als depotschip. En hoe het tenslotte na de oorlog weer in de vaart kwam voor de Hydrografische Dienst.
Locatie: Hydrograaf
Moderatie: Dirk Marteel
Doelgroep: 12+
14:00 - Over zeebenen, warme voeten en hazenslaapjes
Hoe is het om kapitein of schipper te zijn van een vissersboot, een baggerschip, een fregat, kraanschip of zeiljacht? Hoe begin je aan een carrière op zee? Hoe voelt het om letterlijk aan het roer te staan?
Ze komen het je persoonlijk vertellen op Oostende voor Anker! Verhalen over hun schepen, over discipline, wacht lopen, veiligheid, koken, slapen, eten en ontspannen. Maar ook over gekke of heroïsche ontmoetingen, over schipbreuken; stormen en romantiek. En natuurlijk over het off-shore werken.
Locatie: 't Kraaiennest
Doelgroep: 12+
14:45 - Over de zee als bron van energie voor lichaam en geest
De zee wordt al sinds de oudheid gebruikt voor medicinale doeleinden - de oude Grieken en Romeinen gebruikten zeewater vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Er wordt gezegd dat de zee stress en pijn kan verlichten en zelfs het immuunsysteem kan versterken.
Therapieën met zout en zeewater waren en blijven ook bij ons enorm populair. Het zoute water van onze Noordzee wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn genezende krachten en de therapeutische voordelen ervan worden nog steeds ontdekt en in therapieën toegepast.
Op Oostende voor Anker komen wetenschappers, artsen en onderzoekers je alles vertellen over de helende kracht van de zee! Over de ontstekingsremmende eigenschappen van mineralen, over jodium, hydrotherapie, koudwatertherapie, aerosolen en zover het kalmerend effect van de golven. We worden helemaal zen!
Locatie: Hydrograaf
Moderatie: Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Doelgroep: 12+
17:15 - Over de SIOL
Als preview op zijn boek over de O.225 SIOL vertelt Dirk Marteel het fascinerende verhaal van het oudste overgebleven houten vissersvaartuig aan de kust. De kotter is bijna 70-jaar oud en staat aan wal langs de Slipwaykaai op de Oosteroever in Oostende.
De jaren hebben hun tol geëist maar de O.225 SIOL behoort nog altijd tot de pronkstukken van het maritiem erfgoed. De auteur werkt momenteel aan de ‘biografie’ van het vaartuig en beleefde tijdens zijn queeste een hele reeks meer dan verrassende momenten
Locatie: Hydrograaf
Monoloog door Dirk Marteel
Doelgroep: 12+
Zondag 25 mei
11:00 - Over Blauwe Economie, zee-laboratoria en nieuwe technologieën
In dit panelgesprek wordt dieper ingegaan op onderzoek en innovatie in de Blauwe Economie. Zo geeft Piet Opstaele, CEO van De Blauwe Cluster, ons inkijk in zijn organisatie die in het leven werd geroepen om duurzame partnerschappen mogelijk te maken met het oog op de ontwikkeling en de bevordering van economische activiteiten op zee.
Het VLIZ, Vlaams Instituut voor de Zee deelt en versterkt dan weer wetenschappelijk onderbouwde kennis over onze kusten, zeeën en de oceaan. Daarvoor gebruikt het VLIZ nieuwe technologieën, zoals robotica, en zet het in op innovatie en valorisatie.
Het Marien Living Lab streeft naar versnelde en duurzame innovatie in de blauwe sectoren en heeft het over technologie die wordt ingezet in de visserij. En tenslotte komt een onderzoeker van de opleiding Drone Applications ons vertellen over de nieuwe onderwater-dromen opleiding.
Locatie: 't Kraaiennest
Moderatie: Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Doelgroep: 16+
12:00 - Over de zee op ons bord
Dit panelgesprek wordt watertanden! We beginnen met onderzoek in de mariene voedselketen, bezoeken vervolgens een mosselboerderij of oesterfarm, gaan met zeewier op zwier, en luisteren naar een producent van allerhande bereide zee-lekkernijen.
Last but not least laten we chef Michiel Rabaey van restaurant Storm aan het woord. Hij zal het hebben over zijn culinaire passie voor de Noordzee, zijn respect voor de veelzijdigheid van haar grondstoffen en zijn toverkunsten met gekende en minder gekende vissoorten die hij van kop tot staart verwerkt. Het wordt een echte culinaire trip. Smakelijk!
Locatie: Hydrograaf
Moderatie: Ronald Verhaegen
Doelgroep: 12+
14:00 - Over zwemmen, drijven, duiken en overleven
De zee is per definitie een mens-onvriendelijke omgeving. We kunnen helaas nog steeds niet ademen onder water …en hebben stromingen en meteorologische variabelen niet in de hand. Daarom is veiligheid van het allergrootste belang. Veiligheid voor jezelf maar ook voor de ander.
In dit panelgesprek gaan verschillende ervaringsdeskundigen met elkaar in gesprek. Een hoofdscheepvaartdeskundige heeft het over scheepvaartreglementering en sensibiliseringsacties rond veiligheid in de pleziervaart. Het bedrijf Relyon Nutec geeft ons inkijk in het opgelegde trainingsschema voor maritiem personeel. Wat moeten zij kennen en kunnen vooraleer zij offshore mogen gaan?
Tenslotte komt een wetenschappelijk duiker ons zijn ervaringen vertellen. Hoe veilig is het om te duiken in de Noordzee?
Locatie: 't Kraaiennest
Moderatie: Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Doelgroep: 12+
15:00 - Zwemmen of pootjebaden?
We gaan naar het strand en nemen mee … We kijken naar en zee en zien …. We zwemmen in het water en … “. De hoofdredder van Stad Oostende neemt ouders en hun kinderen mee in ‘Een dagje aan Zee’.
Hoe goed zijn de mensen voorbereid? Wat zijn de gevaren van de zee? Hoe lees je de aanbevelingen van de redders? Hoe zie je als iemand in nood is? En wat doe je dan? Een niet te missen lezing over zwemveiligheid!
Locatie: Hydrograaf
Doelgroep: ouders met kinderen
16:00 - Over de zee als quasi onuitputtelijke energiebron
Energie op de Noordzee gaat over veel meer dan windmolens alleen. Hernieuwbare energie oogsten op zee is dan ook het thema van het laatste panelgesprek. Een zeer actueel thema!
De Noordzee biedt kansen voor grootschalige productie van windenergie, waterstof, zonne- en maritieme energie en ondergrondse CO2-opslag. Maar hoever staan we vandaag? Wat zijn de grote opportuniteiten? Welke drempels moeten nog overwonnen worden? En wat zijn de plannen voor morgen? Hoe doet België het op wereldschaal?
Offshore energie experten komen het uitleggen!
Locatie: 't Kraaiennest
Moderatie: De Blauwe Cluster
Doelgroep: 16+
Praktisch
Alle panelgesprekken en lezingen vinden in de onmiddellijke omgeving of op wandelafstand van het Blauw Innovatiedorp plaats. De juiste locatie staat bij elk gesprek aangegeven.
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We raden dan ook ten sterkste aan om je vooraf in te schrijven. Dat kan via de website van Oostende voor Anker of via de links die je hierboven vindt.
Opgelet: deelname aan de panelgesprekken en lezingen is niet gratis. Je betaalt € 5 per panelgesprek, maar in ruil krijg je wel een bonnetje dat je kunt inwisselen voor een garnaalkroket.