Blue Economy Science Summit (BESS 2024)

Neem deel aan de volgende editie van de Blue Economy Science Summit en ontdek hoe veelbelovende technologieën zullen worden ondersteund en ontwikkeld om de uitdagingen en kansen in de duurzame blauwe economie aan te pakken.
Type
Eigen activiteit, Activiteit voor leden en niet-leden, Publieke activiteit
Datum
-
Adres
Thermae Palace, Koningin Astridlaan 7, 8400 Oostende
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Tijdens de Blue Economy Science Summit (BESS) ontmoeten vertegenwoordigers van wetenschap, industrie en beleid elkaar om zich te verdiepen in de blauwe economie. De focus ligt dit jaar op de veranderende aspecten van digitalisering. Onder het thema "De digitale zee" fungeert het evenement als een dynamisch platform om te netwerken, kennis uit te wisselen en actief deel te nemen aan de vormgeving van de toekomst van de blauwe economie.

Dit jaar krijgt BESS een internationale dimensie, als een van de evenementen onder auspiciën van het Belgische EU-voorzitterschap - om inspiratie te bieden en de leidende positie van Vlaamse en Belgische bedrijven en organisaties in de ontwikkeling van een digitale zee aan te tonen. Het evenement is de aftrap van een nieuwe innovatiecyclus voor de Baltische Zee en de Noordzee als onderdeel van de EU-missie "Restore our Ocean and Waters".

Grijp deze unieke kans om in contact te komen met marktleiders, onderzoekers en innovators en bij te dragen aan de voortdurende dialoog over de digitale toekomst van de blauwe economie.

Hoogtepunten

  • Thematische focus: Verdiep je in offshore beveiliging, business opportunities in mariparken, of artificiële intelligentie & big data.
  • Opmerkelijke keynote sprekers: krijg inzichten van gerenommeerde experts die hun visie op de impact van de digitale revolutie op de maritieme sector zullen delen.
  • De OESO zal de dag afsluiten door nader in te gaan op het belang van openbare mariene gegevens en de implicaties ervan voor een duurzame blauwe economie.

De Blauwe Cluster en  VLIZ kijken uit naar je aanwezigheid op de Blue Economy Science Summit terwijl we ons samen een weg banen door de onbekende wateren van “The Digital Sea” . 

Programma

  • 13:30 Aanmelding & koffie
    14:00 Verwelkoming & introductie
    Moderator Marijn Rabaut (De Blauwe Cluster) en coördinator van het Blue Mission Banos-project Angela Schultz-Zehden (S.Pro)
    14:30 Science-industry-policy collaboration linked with the goals of Mission Ocean
    Jan Mees (VLIZ)
    14:45 Trends and gaps in digitalisation in sustainable blue economy
    Piet Opstaele (De Blauwe Cluster)
    15:00 Pitches: inleiding bij de break-outsessions
    15:15 Break-outsessies: keuze uit drie parallelle sessies (zie ook hieronder)
    17:00 Keynote presentatie: Understanding the contribution of Flanders' public marine data to society - Value chains of public marine data
    Claire Jolly (OESO, Head of Innovation Policies for Space and Oceans Unit)
    17:30 Samenvatting en Q&A
    17:45 Netwerkreceptie (tot 19:00)
BESS BMB

Namiddagprogramma

In de middag bieden wij je de mogelijkheid om samen met experts uit de industrie, het beleid en de onderzoekswereld 1,5 uur lang in twee specifieke onderwerpen te duiken, of je te laten inspireren door onze inspiratiesessies, waarbij we kortere sessies aanbieden met paneldiscussies, presentaties en veel interactie over actuele onderwerpen, gaande van autonome navigatie en digitale tweelingen tot slimme monitoring.

Bekijk meer info hieronder:

Deep dive

  • Smart Sea & Security

Binnen de Blauwe Economie nemen de uitdagingen met betrekking tot de veiligheid van activiteiten op zee en in havens, en in het bijzonder kritische infrastructuur, alsmaar toe. Als reactie hierop ontwikkelt De Blauwe Cluster een innovatieroadmap ‘Maritieme Veiligheid’. Deze roadmap heeft tot doel bedrijven die oplossingen bieden en bedrijven die specifieke uitdagingen ervaren op het gebied van maritieme beveiliging bij elkaar te brengen en innovaties binnen dit domein te versnellen. 

De Blauwe Cluster trapt de sessie af en presenteert de huidige stand van zaken, waarbij de achtergrond, evolutie, huidige status en de doelstellingen van vandaag onder de loep worden genomen. IMEC zal inzicht verschaffen in RANTZEE (een gezamenlijk innovatiecentrum dat missiegedreven onderzoek uitvoert) en hun technologische roadmap uitwerken, die elementen omvat zoals perimeterdetectie en het terugdringen van onderwatertechnologie. De Blauwe Cluster zorgt zo voor een sterke verbinding met de industrie, terwijl Rantzee/IMEC een sterk technologisch perspectief biedt. 

Yvan De Mesmaeker (Secretaris-Generaal van de European Corporate Security Association – ECSA) zal optreden als keynote speaker en waardevolle inzichten delen rond de uitdagingen van offshore security en kritieke infrastructuur. Tijdens een paneldiscussie debatteren en delen we standpunten en argumenten over dit onderwerp met het publiek, bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn in dit domein. Het doel van deze deep-dive is om verbindingen met de industrie te overbruggen, en een netwerk op te bouwen en samenwerkingen op te zetten voor toekomstige innovatieprojecten.
 

  • Maripark

Laten we duurzaamheid, innovatie en economische groei combineren tot een echt ‘Maripark’ en de mariene ruimte optimaal benutten en tegelijkertijd het mariene gebied op een sociaal inclusieve manier beschermen. Blue Cluster inspireert met een veelbelovend concept voor het implementeren van multi-use op zee: een Maripark. Het concept stimuleert een duurzame blauwe economie en effectief natuurherstel. 

Een Maripark profiteert van synergieën tussen verschillende sectoren en stelt een geïntegreerde governance- en vergunningscontext voor. Vandaag ligt de focus op de praktische implementatie van deze risicoverminderende infrastructuur en de potentiële kansen van een Maripark (Kinnie De Beule, Innovatiemanager, Blauwe Cluster). 

De contextsetting wordt gevolgd door de ambities van de Europese Commissie voor een duurzame blauwe economie en het nieuwe multi-use compendium over multi-use en co-existentie op zee, geschetst door Céline Frank (Beleidsmedewerker Duurzame Blauwe Economie, Aquacultuur en Maritieme Ruimtelijke Planning, Europese Commissie - DG Mare). 

Nadat ze de toon hebben gezet, zullen 4 bedrijven kansen voor hun bedrijf pitchen in Mariparks: Een Maripark als een faciliterende infrastructuur die de druk voor ondernemers verlicht (Timothy Vanagt, ORG Permanent modernity; Erwin Coolen, ECHT; Tine Boon, Tractebel en Luka Barbetti; IMDC . 

Projectideeën worden daadwerkelijk uitgewerkt tijdens een rollenspelworkshop en een paneldiscussie over de resultaten.

Inspiratiesessies

De inspiratiesessie behandelt verschillende actuele onderwerpen die verband houden met de digitale zee. Tijdens kortere interventies (15-20 minuten) krijgen deelnemers een snelle update over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mariene robots, de digitale twin van de oceaan                                           en het gebruik van AI bij offshore monitoring.

Benieuwd naar de volgende stappen richting autonome scheepvaart op de Noordzee? Meer weten over de Digital Twin of the Ocean en de kansen van AI voor industrie en onderzoek? Kies en verdiep je in de sessies die jou interesseren. Er zijn mogelijkheden voor vragen en antwoorden en netwerking met de sprekers.

15:15 Inleiding
Tina Mertens (VLIZ)
15:20 Marine robotics & unmanned shipping: interview en paneldiscussie
met o.a. Wieter Boone (VLIZ) en Jan Pas (DG Scheepvaart).
15:50 DTO & smart data space: presentaties
met o.a. Zoi Constantinou (DG Mare) en Simon Claus (Digitaal Vlaanderen)
16:20 AI as smart monitoring assistant: pitchpresentaties inclusief Q&A
Rune Lagaisse (VLIZ), Hans Polet (ILVO), Steve Vanlanduit (UAntwerp - Invilab),  en Christof Devriendt & Jan Helsen (OWI -Lab)

Keynote speaker

Claire Jolly is Head Innovation Policies bij de Space and Oceans Unit van het Directie Wetenschap, Technologie en Industrie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).  Ze heeft 18 jaar ervaring in beleids- en economische analyse en heeft voor diverse publieke en private organisaties in de ruimtevaart en defensie in Europa en Noord-Amerika gewerkt voordat ze in 2003 bij de OESO aan de slag ging.

Ze heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en financiën (MA. Versailles en Cornell University) alsook lucht- en ruimtevaarttechniek (ENSTA), en heeft interesse in technologieoverdracht en ruimtevaarttoepassingen (MSc, ISU). Ze is ook alumna van het Institut des Hautes Etudes de Défense Nationale (IHEDN) in Parijs.

Claire en haar team werken aan het verstrekken van op bewijs gebaseerde informatie om de onderzoeks- en innovatiebeleidsmix voor duurzaam oceaanbeheer te verbeteren. Haar keynote presentatie zal zich richten op de onlangs voltooide OESO-studie over publieke mariene data in Vlaanderen.

FOOS project

Fotowedstrijd

Tijdens BESS wordt er een kleinschalige fototentoonstelling georganiseerd met als thema de “Digitale Zee”. Deelnemers kunnen hun foto's in hoge resolutie mailen naar info@vliz.be, met als onderwerp “fotowedstrijd BESS” en met vermelding van titel, datum, plaats en naam van de fotograaf. De deadline is 10 mei 2024. Deelnemers kunnen maximaal 5 foto's insturen (max 8 Mb, formaat .jpg, .jpeg of .png), waaruit de jury maximaal één selecteert. De definitieve selectie wordt tijdens het evenement op groot formaat getoond.

De auteurs verlenen de organisatoren (VLIZ en De Blauwe Cluster) een licentie om het ingezonden werk te gebruiken. De deelnemer heeft zijn inzending ingediend onder de Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0). Deze licentie betekent dat de organisatoren al het ontvangen materiaal kunnen delen (kopiëren en herdistribueren in elk medium of formaat) en aanpassen (remixen, transformeren en voortbouwen op het materiaal), waarbij de deelnemer vermeld wordt als de oorspronkelijke maker van de inhoud, een link wordt verstrekt naar de licentie en aangegeven wordt of er wijzigingen zijn aangebracht.

De organisatoren erkennen te allen tijde de fotograaf als de oorspronkelijke maker van de inhoud en auteur van de respectieve afbeeldingen. Elk gebruik van de ontvangen afbeeldingen, inclusief online publicaties, drukwerk, gebruik op conferenties, tentoonstellingen, in video's of op sociale mediakanalen, moet altijd vergezeld gaan van een passende disclaimer waarin de deelnemer wordt erkend als de oorspronkelijke maker van de inhoud. Door foto's in te zenden, gaan deelnemers akkoord met de bovenstaande regels.

Praktische informatie

Gezien het internationale karakter van dit event is de voertaal Engels.

De plaatsen zijn beperkt. Wil je er graag bij zijn? Schrijf je in voor het event. Dat kan nog tot 10 mei. 

Nog vragen? Neem contact op met VLIZ of De Blauwe Cluster.

Blauw Innovatiedorp op Oostende voor Anker

BESS vindt plaats tijdens Oostende voor Anker, het grootste maritieme festival in België. Tijdens dit festival organiseert De Blauwe Cluster het Blauw Innovatiedorp, waar je nader kan kennismaken met innovaties van Belgische bedrijven en organisaties in de blauwe economie. Breng ons een bezoekje en ontdek wat België allemaal te bieden heeft op het vlak van innovatie in de blauwe economie! 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.