Blue Session "Digital Aquafarm"
Aquacultuur is sterk aan het groeien in Europa, maar dit gaat gepaard met enkele duurzaamheidsuitdagingen. Met name op het gebied van nutriëntengebruik en ziektepreventie is er nog heel wat nood aan verbetering. Een digitale transformatie is hierin cruciaal.
De grote hoeveelheden beschikbare gegevens laten toe om tijdrovende handmatige activiteiten te vervangen door early warning systemen. Voor algemene milieuparameters zijn reeds geautomatiseerde bewakingssensoren beschikbaar, maar dat is niet het geval voor andere relevante parameters, zoals nutriënten, of deze sensoren zijn te duur voor kleinere bedrijven en startende ondernemingen.
In deze sessie proberen we meer inzicht te krijgen in de specifieke noden en uitdagingen van de aquacultuursector op vlak van digitalisatie. Aan de hand van enkele onderzoeksprojecten schetsen we een beeld van de (on)mogelijkheden die gangbare en minder gekende technologie met zich meebrengen.
Op basis hiervan willen we in discussie gaan over nieuwe ontwikkelingen die nodig zijn om digitalisatie in aquacultuur haalbaar en schaalbaar te maken. We sluiten af met een rondleiding en demo in de labo’s van het ARC.
Door wie en voor wie?
Dit initiatief is een samenwerking tussen De Blauwe Cluster, Universiteit Gent en Watercircle, en kadert binnen het Smart WaterUse-project, dat gecoördineerd wordt door Flanders’ FOOD en kan rekenen op de financiële ondersteuning van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).
Het event is gericht op de industrie en startups die interesse hebben in de digitalisering van aquacultuur; academia die expertise opgebouwd hebben op vlak van digitalisering of aquacultuur; en alle andere organisaties die een link hebben met sensoren, digitalisering en/of aquacultuur/aquafarming.
Programma
We verwelkomen je graag op de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen vanaf 13u30 met een koffie. Het officiële gedeelte begint om 14u. Op het programma staan enkele pitches en een interactieve sessie. Afsluiten doen we met een geleid bezoek en enkele demo's. Na afloop kan je wat napraten bij een hapje en een drankje.
Bekijk het programma in detail
14u00 | Introductie: Smart WaterUse & digitalisatie in aquacultuur (Karen Vanderstraeten; De Blauwe Cluster) |
14u10 | Pitch #1: Mogelijkheden om stikstofmetingen te integreren in een sensornetwork voor garnalenkweek: Seney Reef versus spectrolyser (Bernd Herremans, UGent) |
14u30 | Pitch #2: Mogelijkheden van open-source systemen voor het autonoom monitoren, digitaliseren en visualiseren van data in zeewierkweek (Charles Dimiaux, UGent) |
14u50 | Koffiepauze |
15u00 | Interactieve sessie: capteren van noden van de industrie (o.a. sensoriek, watertechnologie, dataplatformen) & formuleren van next steps (moderatie door Matthias Mertens, Watercircle, Shanna Vanblaere, EMBRC-UGent, en Karen Vanderstraeten, De Blauwe Cluster) |
15u30 | Site visit & demonstratie: bezoek aan het Artemia Reference Center met testopstelling digitalisatie |

Hoe deelnemen?
Inschrijven kan tot 2 september door je te registeren via het webformulier. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 20, dus snel inschrijven is de boodschap.
Leden van de begeleidingsgroep van het Smart WaterUse-project kunnen gratis deelnemen, anderen betalen €75.
Smart WaterUse
Het project Smart WaterUse draait rond het beheersen van waterrisico’s en slim omgaan met water binnen de sectoren (zee-)voeding, aquacultuur, textiel en toerisme. Doel is bedrijven in staat stellen hun waterverbruik en -hergebruik te optimaliseren. Om de efficiëntie van waterbesparende maatregelen te verhogen, worden waterbehandelingstechnieken best aangestuurd worden door middel van sensoren.
Meer info? Neem contact op met Lien Loosvelt.