De Haan

Zeepreventorium: zorg aan zee

Wist je dat de duinen van De Haan een medisch revalidatiecentrum huisvesten? In het Zeepreventorium kunnen kinderen en jongeren met chronische aandoeningen in een rustig kader vlakbij de zee opnieuw op krachten komen.

Het Zeepreventorium biedt gespecialiseerde hulp voor heel diverse aandoeningen, waaronder obesitas, longaandoeningen, huidaandoeningen en diabetes. Naast de puur medische zorgen wordt er ook heel wat aandacht besteed aan mentaal welzijn. Er wordt ingezet op een gezonde leefgemeenschap waar iedereen zich thuis voelt.

Bettina Würth, kinderarts bij het Zeepreventorium, vertelt: "Wij behandelen geen kinderen die ziektes hebben die kunnen genezen. Het is onze bedoeling om hen met hun chronische aandoening te leren omgaan zodat ze er in het dagelijkse leven mee kunnen functioneren.

Zeepreventorium: zorg aan zee

In het complex vind je niet alleen medische voorzieningen, maar onder andere ook een zwembad met verwarmd en gezuiverd Noordzeewater, multifunctionele sportzalen en sportvelden. Het centrum is bovendien via een tunnel ook rechtstreeks verbonden met het strand. Dagelijks staan er ook heel wat buitenactiviteiten op het programma. De ligging in de duinen en de onmiddellijke nabijheid van de zee hebben een belangrijke positieve invloed op het welzijn van de patiënten. Ann Tanghe, psycholoogbij het Zeepreventorium, licht toe: “Deze context geeft de mogelijkheid om ctrl alt delete te doen, te resetten, nieuwe dingen in te steken, die dan met oefenen moeten getransfereerd worden naar huis.”

Het Zeepreventorium is daarnaast ook een centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar chronische aandoeningen. Binnen die context worden er in samenwerking met verschillende universiteiten en/of onderzoekscentra heel wat studie- en proefprojecten opgezet. De fcocus ligt hierbij op een miltidisciplinaire aanpak.

Lees meer over de thema's Blauw toerisme en Ecosysteembenadering.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.