Aanleg Noordzeeboerderij gaat na de zomer van start

Nog een kleine twee jaar geduld en dan is het zover: dan kunnen we eindelijk mosselen met friet met échte Belgische mosselen eten. Dit is het resultaat van een lang innovatietraject waar De Blauwe Cluster graag aan meegeholpen heeft.
Nieuws
29 juli 2021
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Op dit moment is men nog druk bezig met het beveiligen van de projectzone, maar in het najaar begint men aan het echte werk: de installatie van de eerste mossellijnen in zee. Als alles volgens plan verloopt, zouden de eerste mosselen van de zeeboerderij dan in 2023 in de rekken moeten liggen. In een latere fase zullen er ook oesters en zeewieren geteeld worden.

De totstandkoming van de zeeboerderij heeft heel wat voeten in de aarde gehad, en naast Colruyt Group zelf zijn er heel wat leden en partners van De Blauwe Cluster die een belangrijke rol spelen of gespeeld hebben in dit vernieuwende project. We gaan daar graag even dieper op in:

  • IMDC leverde het milieueffectenrapport voor de zeeboerderij; 
  • MULTI.engineering en UGent zorgden voor de lastenberekeningen van de mossellijnen en hun fundering in de zeebodem; 
  • DEME treedt op als minderheidsaandeelhouder in Westdiep;
  • GeoXYZ staat in voor de maritieme werken in de zeeboerderij. 
mossellijnen 3D tekening
Schematische voorstelling van de mossellijnen

Nieuwe website

Daarnaast heeft Colruyt een website over de zeeboerderij gelanceerd. Daar vind je onder andere informatie over de planning van de werken, de precieze ligging van de zeeboerderij en de inspanningen die men neemt om hierbij zo duurzaam mogelijk te werk te gaan.

De bedoeling van deze nieuwe website is het publiek op een toegankelijke manier te informeren over de zeeboerderij zodat men een correct beeld van de ambities en de plannen heeft.

Innovatie

Colruyt Group is betrokken bij verschillende projecten van De Blauwe Cluster rond aquacultuur. Zo heb je binnen de Westdiepzone ook het project SYMAPA, dat mogelijke synergieën tussen de kweek van mosselen, oesters en zeewieren op zee en passieve visserij onderzoekt.

Verder zet de retailer ook in op duurzame zeevoeding via de projecten United (herintroductie van oesterbanken en oesterkweek in offshore windparken) en BlueMarine³.com (broedhuisactiviteiten voor zeewieren, oesters en garnalen).

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.