De Blauwe Cluster op Antwerp Maritime Week

Vorige week kwamen bedrijven en andere actoren uit de maritieme sector samen in Antwerpen voor de Antwerp Maritime Week. De focus lag op het verankeren van innovatie en het smeden en versterken van onderlinge banden. We blikken even terug op enkele highlights van dit inspirerende event.
Nieuws
21 juni 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Smart Port Week (11-12 juni)

Smart Port Week slaat een brug tussen leveranciers van technologieën en bedrijven uit de maritieme, logistieke en industriële sector. Tijdens dit event gaf The Beacon samen met diverse andere organisaties toelichting bij het belang van digitalisering voor innovatieve havens. 

Op het programma stonden meeslepende plaatsbezoeken, interessante demonstraties en boeiende keynote sprekers. In de schoot van Smart Port week vond ook de kick-off van ons project DDSHIP (wat staat voor Data Driven Smart Shipping) plaats. 

DDSHIP zet in op datagestuurde en autonome scheepvaart met als doel schepen nauwkeuriger en betrouwbaarder te kunnen besturen. Tijdens de kick-off kregen de deelnemers inzicht in de doelstellingen en ambities van het project. 

De partners gingen ook in dialoog met het publiek om een beter zicht te krijgen op relevante uitdagingen. Onderwerpen die daarbij aan bod kwamen waren onder andere sensortechnologie, intelligente dataverzameling en de tijdslijn die de sector vooropstelt voor autonoom varen. 

Plug and Play Maritime EXPO (13 juni)

Tijdens Plug and Play Maritime EXPO kon je nader kennismaken met diverse maritieme bedrijven tijdens de Tech Fair. Ook De Blauwe Cluster was als standhouder aanwezig op deze beurs.

Daarnaast kon je ook gaan luisteren naar pitches rond uiteenlopende onderwerpen gelinkt aan de maritieme sector. De focus lag hier op innovatie en de meerwaarde van samenwerking.

Enkele cijfers van dit event:

  • 400 aanwezigen
  • 37 standhouders
  • 16 sprekers

Voor de ingang kon je ook een blauwe vinvis op ware grootte vinden. De Koninklijke Belgische Redersvereniging wou hiermee aandacht vragen voor het belang van deze dieren voor het klimaat.

Blue Innovation Awards (13 juni)

De Blue Innovation Awards zijn een initiatief van De Blauwe Cluster om veelbelovende projecten, producten en diensten in de blauwe economie onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. 

De winnaars van de Blue Innovation Awards 2024 werden dit jaar bekendgemaakt tijdens Antwerp Maritime Week. We stellen ze graag even kort aan je voor:

  • Blue Innovation Wave: ZULU MASS van Zulu Associates 
  • Corporate Blue Innovation Wave: MycoFence van Citribel
  • Blue Innovation Swell: Nature Inclusive Design van het Prinses Elisabeth-eiland van Elia Group

Tijdens de uitreiking van de awards kon het publiek ook stemmen op hun favoriet voor de Inspirational Blue Wave (publieksprijs). De winnaar in deze categorie was opnieuw MycoFence van Citribel.

Wil je graag meer weten over de Blue Innovation Awards 2024? Verdiep je in het verslag op onze website of bekijk een ruime selectie van foto's.

Achtergrond

Antwerp Maritime Week is een driedaags evenement dat bedrijven en andere actoren in de maritieme sector bij elkaar brengt om baanbrekende technologieën te verkennen, waardevolle inzichten aan te reiken en waardevolle relaties te smeden.

Het event is een initiatief van The Beacon, Plug and Play Maritime, Maritime Campus Antwerp en De Blauwe Cluster. 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.