Duurzame oplossingen voor het gebruik van zand: een opportuniteit

Het blijft een uitdaging om onze noden en behoeften in evenwicht te brengen met de veerkracht van de natuur. De innovatieve oplossingen die ontwikkeld worden binnen het project SUSANA zijn alvast een stap in de goede richting.
Nieuws
12 april 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

De partners in het project Sustainable Use of Sand in Nature-based Solutions (SUSANA) zetten in op duurzaam zandgebruik om tot op de natuur gebaseerde oplossingen voor een groenere toekomst te komen. Dit geeft aanleiding tot een nieuwe benadering van kustbescherming en bouwactiviteiten.

Hoogtepunten van onze reis

  • Grondstoffen herbekijken: Het zand van de Noordzee is van cruciaal belang voor de bouwsector en onze kustverdediging. Het project onderzoekt hoe fijnkorrelig zand van lagere kwaliteit, dat vaak over het hoofd wordt gezien, ingezet zou kunnen worden voor deze toepassingen in België en elders, in lijn met de mondiale duurzaamheidsdoelstellingen.
  • Innovatieve analyse: Door gebaggerde sedimenten te onderzoeken, onthullen we de onaangeboorde waarde van deze sedimenten. Uit gedetailleerde studies in Oostende en Zeebrugge blijkt dat er aanzienlijke hoeveelheden zand beschikbaar zijn voor toekomstig gebruik. 
  • Baanbrekende technieken: Onze aanpak combineert vibrocore-bemonstering, beeldvorming met hoge resolutie en akoestische metingen om de kwaliteit en kwantiteit van sediment met nog nooit geziene precisie te beoordelen. Dit biedt ons een kijkje in de toekomst van resource management.

Impacten en inzichten

  • Een rijkdom aan zand: Voorlopige schattingen geven aan dat er miljoenen tonnen sediment beschikbaar zijn voor duurzame exploitatie. Dit verhoogt niet alleen de veerkracht van de kustgebieden, maar bevordert ook de circulariteit in het gebruik van hulpbronnen.
  • Breed potentieel: de variatie in de kwaliteit van het sediment bevestigt het belang van op maat gemaakte strategieën voor zandgebruik. Er zijn nog heel wat mogelijkheden die verkend kunnen worden, en er is nog veel ruimte voor innovatie.

Ga met ons mee op deze reis

Julie steun en interesse zijn voor ons van vitaal belang bij het navigeren door deze veelbelovende maar uitdagende wateren. Wil je meer weten over dit project, bekijk dan zeker ook eens de andere berichten over het project SUSANA op de website van De Blauwe Cluster.

Laten we samen opkomen voor duurzaam gebruik van onze kostbare zandbronnen met het oog op de komende generaties.

Warme groeten,

Het projectteam van SUSANA

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.