Eerste nationale feestdag met Belgische mosselen

Op vrijdag 21 juli heeft Colruyt Group de eerste mosseloogst van zeeboerderij Westdiep voorgesteld op het Vissersplein in Oostende. Deze fantastische realisatie is deels te danken aan het succes van het onderzoeksproject SYMAPA.
Nieuws
24 juli 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Vorige week werden voor het eerst Belgische mosselen geoogst in Zeeboerderij Westdiep. Bedoeling is om de komende maanden zo'n 10 à 15 ton boven te halen. Op 21 juli werd de eerste oogst voor een beperkt publiek en onder grote mediabelangstelling voorgesteld in Oostende.

Aandacht voor aquacultuur

Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, nam als eerste het woord en wees op het belang van aquacultuur en de blauwe economie voor de economische ontwikkeling van Oostende en omgeving.

Stefan Goethaert, kersvers CEO van Colruyt Group, benadrukte dat dit pas het begin is en dat er extra mossellijnen geïnstalleerd worden zodat er volgend jaar een grotere hoeveelheid beschikbaar zal zijn.

Vincent Van Quickenborne, federaal minister van de Noordzee, wees erop dat het land met de grootste mosselconsumptie ter wereld nu eindelijk ook zijn eigen mosselen heeft.

Smaaktest

Na het plechtige gedeelte kregen alle aanwezigen de kans om te proeven. Seppe Nobels, chef van Academie Instroom in Antwerpen, serveerde hiervoor diverse bereidingen met Belgische mosselen 

De sterrenchef prees vooral de stevige structuur en de sappigheid van de mosselen. Hij gaf ook nog de tip mee om een klein klontje boter toe te voegen om zo een vollere smaak in de mond te krijgen. 

Na het event kregen ook voorbijgangers een proefbordje voorgeschoteld. Wil je zelf eens ervaren hoe de Belgische mossels smaken?  Voorlopig kan je daarvoor enkel terecht bij versmarkt Cru. 

Achtergrond

De Belgische mosselen worden geteeld in zeeboerderij Westdiep, op zo'n 5 kilometer voor de Belgische kust. De mosselen groeien aan touwen die via boeien verankerd zijn in de zeebodem, en hangen dus in het water. Daarom spreekt men hier van hangcultuurmosselen.

Op dit moment is een kwart van de voorziene zone in gebruik. Colruyt Group werkt gestaag verder aan de uitbouw van de zeeboerderij. Op termijn is het de bedoeling om er naast mosselen ook oesters en zeewier te kweken. 

Over SYMAPA

Het onderzoeksproject SYMAPA, dat staat voor Synergie tussen Maricultuur en Passieve Visserij, onderzocht de mogelijkheden om de kweek van mosselen, oesters en zeewieren op zee te combineren met alternatieve duurzame vismethoden. 

Het project was een samenwerkingsinitiatief tussen bedrijven zoals Colruyt Group, Brevisco, AtSeaNova en de Vlaamse Visveiling enerzijds, en kennisinstellingen zoals het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) anderzijds.

SYMAPA werd gefaciliteerd door De Blauwe Cluster en kon rekenen op financiële ondersteuning van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.