Federale overheid lanceert nieuw actieplan tegen zwerfvuil op zee

(Plastic) zwerfvuil in zee heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het mariene ecosysteem, maar ook een ernstige impact op de veiligheid op zee, economische activiteiten en onze gezondheid. Het is dan ook belangrijk dit probleem aan de bron aan te pakken.
Nieuws
01 augustus 2022
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Op 26 juli hebben vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne en minister van Leefmilieu Zakia Khattabi het tweede Federale Actieplan Marien Zwerfvuil (2022-2027) toegelicht. Dit nieuwe plan bouwt verder op het eerste Federale Actieplan Marien Zwerfvuil, dat van 2017 tot 2021 van kracht was.

Het nieuwe actieplan focust op twee doelstellingen: ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk zwerfvuil in de Noordzee terechtkomt, en het al aanwezige zwerfvuil uit de Noordzee verwijderen. Om dit in de praktijk te brengen, werd een heel resem aan concrete acties en initiatieven geïdentificeerd.  

Bij verschillende van deze acties zijn ook partners en leden van De Blauwe Cluster betrokken. Hieronder vermelden we een paar van deze acties.

Enkele acties uitgelicht

  • Databank voor marien micro-afval conform internationale rapporteringsrichtlijnen
    (KBIN); 
  • In kaart brengen van de plastic flux naar zee
    (Dienst Marien Milieu; VLIZ);
  • Richtsnoeren voor minder zwerfvuil in de Belgische aquacultuur
    (Dienst Marien Milieu; KBIN);
  • Standaarden en normen voor vis- en aquacultuurtuig
    (Dienst Marien Milieu; Centexbel). 

Wil je graag meer te weten komen over de verschillende acties om zwerfvuil op zee aan te pakken? Lees het Federale Actieplan Marien Zwerfvuil erop na.

zwervuil op zee illustratie

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.