Federale regering zet in op een veilige, welvarende en duurzame Noordzee

Vorige week werd in de kamercommissie de beleidsnota Noordzee van kersvers minister van de Noordzee Annelies Verlinden besproken. De Noordzee blijft in de intenties van de minister een cruciale schakel in de Belgische economie, energievoorziening en biodiversiteit.
Nieuws
26 maart 2025
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Het beleidsplan van de nieuwe federale regering heeft drie kerndoelstellingen: het waarborgen van de veiligheid, het stimuleren van economische groei en het duurzaam beheren van deze waardevolle mariene omgeving. Hieronder gaan we dieper in op deze drie thema's.

Veiligheid op en rond de Noordzee

De Noordzee is een strategisch belangrijk gebied dat kwetsbaar is voor criminele activiteiten zoals drugshandel en mensensmokkel. Daarom wordt ingezet op een versterking van de maritieme veiligheid door:

  • Intensieve samenwerking met diverse internationale partners en instanties, waaronder de Europese Unie en de NAVO;
  • Strengere controle op havens en vaarroutes, inclusief het gebruik van drones en geavanceerde monitoringstechnologie;
  • Cyberveiligheid als prioriteit om kritieke infrastructuur zoals pijpleidingen en onderzeese kabels beter te beschermen; en
  • Uitbreiding van de wetgeving rond maritieme beveiliging en strengere handhaving in havens zoals Antwerpen, een van de grootste doorvoerhavens van Europa.

Het federale Noordzeebeleid zal steunen op drie grote ambities. Ten eerste is de veiligheidsgarantie op én voor de Noordzee een topprioriteit. Ten tweede zetten we in op de Noordzee als motor van onze welvaart. Ten derde streven we via nationale en internationale samenwerking naar een duurzaam beheer van de Noordzee. Zo zorgen we ervoor dat de Noordzee niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst een bron van economische en ecologische rijkdom blijft.

Minister Annelies Verlinden

Annelies Verlinden

Minister van Justitie en de Noordzee

De Noordzee als motor van economische groei

Naast veiligheid blijft de Noordzee een drijvende kracht achter de Belgische economie. Om deze rol te versterken, wordt er gewerkt aan:

  • Een nieuw Marien Ruimtelijk Plan (2026-2034) waarin transport, energie, visserij en ecologie in balans worden gebracht;
  • Verdere ontwikkeling van offshore windenergie, met uitbreiding van bestaande windparken en samenwerking met andere Noordzeelanden voor een internationaal energienetwerk;
  • Stimulering van innovatie en digitalisering binnen de maritieme sector, inclusief regelgeving voor autonome scheepvaart; en
  • Een competitief fiscaal kader voor de maritieme sector, waardoor Belgische rederijen en havens aantrekkelijk blijven binnen de internationale markt.

Duurzaam beheer en biodiversiteit

Naast economische en veiligheidsaspecten, zet België sterk in op natuurbehoud en milieubescherming. Dit gebeurt door:

  • De uitbreiding van beschermde mariene gebieden, waarmee tegen 2030 minstens 30% van de Noordzee onder natuurbehoud valt;
  • Internationale samenwerking, zoals het BBNJ-verdrag, om biodiversiteit in internationale wateren te beschermen; en
  • De vergroening van de scheepvaart door strengere emissienormen en de overstap naar duurzame brandstoffen zoals waterstof.

Een evenwichtige toekomst

De Belgische regering zet met dit plan in op een Noordzee die zowel economisch productief als ecologisch verantwoord is. Door veiligheid, groei en duurzaamheid te combineren, wil België een voortrekkersrol blijven spelen binnen de Europese en internationale maritieme gemeenschap.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.