GSTIC: Oceanen in de kijker op duurzaamheidsforum

De GSTIC-conferentie rond wereldwijde duurzame technologie en innovatie bevatte dit jaar een groot OCEANS-luik. Samen met VLIZ organiseerde de Blauwe Cluster een internationaal forum rond maritieme duurzame technologie.
Nieuws
18 december 2019
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Met veel internationale belangstelling werd G-STIC OCEANS een groot succes. De veelheid aan maritieme thema’s, ingebed in de grotere G-STIC-conferentie zorgde voor enthousiaste discussies rond mogelijke ontwikkelingen op zee de komende tien jaar.

EXPO Brussel was van 20-22 november dé plaats waar over duurzaamheid, technologie en de relatie tot de VN duurzaamheidsdoelen werd gepraat, uitgewisseld, gediscussieerd. Het was een plaats waar van alles bruiste, waar voor vele thema’s duidelijk werd dat de tijd dringt en ook waar voor het eerst het thema ‘OCEANS’ een prominente plek kreeg in het programma.

Focus op oceanen

Het ‘OCEANS’-deel van GSTIC werd een onverdeeld succes door een doorgedreven samenwerking: De Blauwe Cluster trok hiervoor aan de kar samen met VLIZ, maar ook de betrokkenheid van de OESO, de Benelux landen, EWI-Vlaanderen en een verregaande inspanning van internationale topexperts zorgden voor een interessante mix van thema’s, ontmoetingen, en opportuniteiten. 

Op 20 november startte een OESO-workshop rond oceaantechnologieën, gevolgd door een semi-plenaire sessie rond 5 thema’s (kustverdediging, ontzilting, clean shipping, smart sea en MRP). Dankzij interactieve discussies en live online polls was er een sterke dynamiek. 

Rond deze thema’s werd speciaal voor deze gelegenheid een brochure ontwikkeld met de experten waarin de visie rond deze thema’s uit de doeken wordt gedaan en wat mogelijk is binnen de tijdspanne van de komende tien jaar (deze brochure kan je gratis downloaden). 

In de namiddag waren er ten slotte de zogenaamde ‘deep dives’, waarnij ingezoomd werd op thema’s als clean shipping en inspirerende oceaantechnologieën.

Bottlenecks clean shipping

Conclusies

De blauwe economie zal de komende jaren niet alleen een belangrijke driver zijn van de economische groei, maar kan en zal ook snel de shift maken richting innovatie en duurzame oplossingen. Oceanen zullen dus op verschillende vlakken steeds centraler komen te staan. 

Er was eensgezindheid dat oceanen kunnen bijdragen tot een hele reeks van duurzaamheidsdoelen (en dus niet alleen de zogenaamde SDG14). Er werden talrijke linken gelegd tussen beleidsmensen en wetenschappers, tussen economen en techneuten.

De opkomst was bijzonder talrijk en de deelnemers waren bijzonder divers (zowel qua professionele achtergrond als geografisch). De combinatie van thema’s, deelnemers en de duurzaamheidscontext van de bredere G-STIC-conferentie zorgden voor optimale uitwisselmogelijkheden. 

Voor De Blauwe Cluster toonde dit event het belang aan van innovatieve ontwikkelingen op zee met de blik strak op de toekomst gericht.

G-STIC sponsors

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.