Het potentieel van offshore wind in de Bulgaarse Zwarte Zee
Van 2 tot en met 6 september vond de tweede editie van de Marine Renewable Energy Academy plaats in de stad Burgas aan de Bulgaarse Zwarte Zeekust. Deze vijfdaagse zomerschool is gericht op jonge professionals in de regio die geïnteresseerd zijn in innovatieve technologieën voor offshore hernieuwbare energie.
Verschillende internationale vertegenwoordigers namen deel aan dit evenement. Onze COO Ann Overmeire was ook aanwezig en had het over duurzame maritieme infrastructuur en maritieme ruimtelijke planning. Tijdens het evenement kwamen we meer te weten over de Bulgaarse plannen en ambities voor offshore wind.
Belangrijkste inzichten
- Wind & potentieel
Het potentieel voor offshore wind in de Zwarte Zee is 160 GW, waarvan 78% in Bulgaarse en Roemeense wateren.
In oostelijke richting komen gunstige winden in het Bulgaarse deel van de Zwarte Zee vanaf ongeveer 50 km van de kust voor. Op een afstand van 20 km van de Bulgaarse kust neemt de diepte van de zee toe van 50 tot 200 m.
Er zijn enkele locaties met voldoende windsnelheden relatief dicht bij de kust in het noorden, maar deze liggen dicht bij de grens met Roemenië en maken deel uit van een gebied dat is afgesloten voor verdedigingsdoeleinden.
- Gebieden die geschikt zijn voor offshore wind
Er zijn 3 potentieel geschikte locaties buiten Natura 2000-gebieden en maritieme verkeersroutes. De gemiddelde windsnelheid in deze gebieden is 8 m/s versus 9-9,6 m/s in de Oostzee. Vanwege deze gematigde gemiddelde windsnelheden wordt verwacht dat het vermogen in de Zwarte Zee 60% lager zal zijn dan in de Oostzee.
- Geschikte funderingstypes
Geschikte funderingen voor de waterdieptes in de geïdentificeerde gebieden zijn jackets en tension leg platforms. Van funderingen van het type Barge wordt verwacht dat ze te hoge versnellingen hebben.
- Beleid en regelgeving
In 2023 werd een wetsvoorstel voor offshore windenergie ingediend bij het Bulgaarse parlement. Vanwege bezwaren van de toerisme- en visserijsector werd het wetsvoorstel ingetrokken. Sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt.
Roemenië heeft daarentegen onlangs een wetsvoorstel voor offshore windenergie aangenomen en is van plan om in 2032 een eerste project operationeel te hebben. Dit kan Bulgarije ertoe aanzetten verdere stappen te ondernemen.
Pilootproject
Het gasbedrijf Petroceltic ontwikkelt een pilootproject floating offshore wind in het noorden van de Bulgaarse Zwarte Zee op ongeveer 25 km van de kust. Deze pilot wordt gefinancierd door een project genaamd BLOW (gefinancierd door UK Research & Innovation). Partners zijn onder meer Fraunhofer, EMEC, IREC en het Belgische bedrijf Bexco.
Ontwerp
De fundering is ontworpen door Eolink. Het drijvende concept van Eolink is geschikt voor windsnelheden tot 10 m/s, wat zou moeten voldoen aan de omstandigheden in de Zwarte Zee. Een 5 MW turbine met een 140 m rotor zal in de pilot worden geïnstalleerd. De turbinegroottes kunnen oplopen tot 12 MW. De rotor heeft 4 assen. Er zijn 3 ankers verbonden met de zeebodem en de turbine is draait zich automatisch naar de wind.
Het doel is om een LCOE < 87€/MWh te bereiken in 2028. Het opschalingspotentieel bedraagt 450 MW.
Locatie
De pilot bevindt zich 25 km ten oosten van Varna in een gasconcessie van Petroceltic. Het gebied ligt niet in of nabij een natuurreservaat en alle benodigde gegevens voor maritieme installatie zijn beschikbaar. De zeebodem is vlak en bestaat uit zand en modder. Het gasveld is bijna uitgeput en het plan is om de door de turbine geproduceerde energie te gebruiken om CO2 van de cementindustrie in het lege gasveld te injecteren.
De windomstandigheden zijn niet ideaal vanwege de nabijheid van de kust. De turbine-efficiëntie zal daarom naar verwachting beperkt blijven tot 27%. Aangezien de lokale waterdiepte 35 m is, zou een aan de bodem bevestigde turbine mogelijk zijn geweest, maar als pilotcase voor andere locaties in de Zwarte Zee werd voor een drijvende installatie geopteerd.
Uitdagingen
De uitdagingen die tot op heden geïdentificeerd werden, zijn:
Gebrek aan regelgeving: de Bulgaarse overheid heeft het project mondeling goedgekeurd, maar Petroceltic wacht nog steeds op een schriftelijke goedkeuring.
Toeleveringsketen: de constructie wordt gebouwd door de GSP-scheepswerf in Roemenië, maar de voortgang is traag. Ook is de benodigde apparatuur, zoals een geschikte kraan, vaak niet beschikbaar in Bulgarije. Het is erg moeilijk om offertes voor dit project te krijgen, omdat de pilot enerzijds te groot is voor kleine leveranciers en er anderzijds een gebrek is aan interesse van grote leveranciers omdat er geen schaalvoordelen mogelijk zijn.
Vooruitzichten
Het project is momenteel gaande en zal resulteren in de eerste offshore windturbine in Bulgarije. Dit zal een geweldige prestatie zijn.