Zin om nieuwe internationale markten te verkennen op het vlak van offshore hernieuwbare energie? Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten die wij in petto hebben voor 2022. 

Internationalisering biedt Vlaamse bedrijven unieke kansen om verder te groeien in een steeds meer concurrerende en complexe wereld. Bij De Blauwe Cluster hebben we de ambitie om onze leden wegwijs te maken in nieuwe internationale markten. Daarvoor werken we samen met Flanders Investment & Trade (FIT) en diverse partners in binnen- en buitenland.

In 2022 staan heel wat boeiende activiteiten op de planning op het vlak van offshore hernieuwbare energie. We focussen daarbij niet enkel op Europa, maar hebben ook aandacht voor de situatie in Noord-Amerika en Azië. Wil je aan een van deze activiteiten deelnemen? Vul dan deze korte enquête in en we houden je op de hoogte.
 

28-31 maart: Floating Wind-missie naar San Francisco (Westkust VS)

Het ELBE-consortium organiseert een Floating Offshore Wind (FOW)-missie naar de Westkust van de VS gekoppeld aan de Pacific Offshore Wind Summit. De missie vindt plaats van 29 tot 31 maart 2022. Alle bedrijven met een aanbod in FOW zijn welkom. Bovendien biedt De Blauwe Cluster 2 kmo's één gratis 2-daagse pas voor één persoon aan voor het hogerop vermelde evenement! 

Meer info

5-7 april, WindEurope - Bilbao (Spanje)

Van 5 tot en met 7 april vindt in Bilbao (Spanje) het WindEurope Annual Event plaats. Het ELBE-consortium ontvangt een Amerikaanse delegatie, en er staan B2B-meetings gepland tussen de leden van de Europese clusters (België, Spanje, Denemarken, Frankrijk, Zweden en het VK) en de Amerikaanse delegatieleden. Samen met Agoria Energy Technology Club werken we aan een exclusief aanbod van bezoeken aan bedrijven en testsites in de omgeving van Bilbao.

Meer info

24-30 april, IPF - Atlantic City (Oostkust VS)

Eind april komt de volgende editie van het International Partnering Forum (IPF) voor offshore wind eraan. Dit keer vindt de beurs plaats in Atlantic City (New Jersey).

In navolging van onze succesvolle groepszakenreis naar Richmond in augustus 2021 staat er ook in 2022 een missie gepland die gekoppeld is aan dit event. Flanders Investment & Trade (FIT) neemt de praktische organisatie op zich met ondersteuning vanuit De Blauwe Cluster. Naast beursdeelname en een groepsstand op IPF staan lokale ontmoetingen en bezoeken op het programma. 

Meer informatie en inschrijflink.

14-16 juni, missie getijdenenergie naar Halifax (Oostkust Canada)

In juni organiseert AREG, de Schotse partner binnen het ELBE-consortium, een missie rond getijdenenergie naar Canada gekoppeld aan de 2022 H2O Conference. De focus ligt op getijdenenergie, maar ook op het vlak van windenergie heeft Canada heel wat potentieel. Op het programma staat onder meer een bezoek aan FORCE, een toonaangevend testcentrum. Toegang tot de conferentie is gratis.

Meer info

Augustus - groepsbezoek & B2B's offshore wind Noorwegen

In de loop van augustus (exact tijdstip nog nader te bepalen) brengen we een groepsbezoek aan Noorwegen in het kader van offshore hernieuwbare energie. Op het programma staan diverse plaatsbezoeken en meetings met lokale spelers in de sector.

Meer info volgt.

14-15 september, missie golfenergie naar Portland (Westkust VS)

In september gaat OffshoreVäst, de Zweedse partner binnen het ELBE-consortium, op missie naar Portland in het kader van de Ocean Renewable Energy Conference.  Het programma omvat meetings met relevante bedrijven (waaronder Oscilla Power) en site visits aan onder andere het Pacific Marine Energy Center. De missie staat open voor Vlaamse organisaties, en we kunnen een gratis toegangsticket aanbieden voor 1 à 2 kmo’s.

Meer informatie volgt.

21-22 september, Offshore Conference - Dublin (Ierland)

Ierland zal tegen 2030 ongeveer 5 GW aan offshore wind capaciteit installeren. De eerste projecten zijn ondertussen al ver gevorderd. Er zijn al verschillende Belgische bedrijven actief, en het moment is gekomen om de ruime Belgische expertise onder de aandacht te brengen van Ierse stakeholders. Samen met Agoria Energy Technology Club & FIT plannen we in het najaar daarom een groepsbezoek aan de 2022 Offshore Conference van Wind Energy Ireland.

Meer informatie volgt.

3-7 oktober, B2B-matchmaking in Esbjerg (Denemarken)

Via het ELBE-consortium kunnen onze leden aansluiten bij een internationaal B2B matchmakingsevent in Esbjerg. Naast organisaties uit Aberdeen en Stavanger worden ook diverse delegaties uit Japan, Taiwan en Zuid-Korea verwacht.

Meer info volgt. 

Najaar - groepsbezoek en B2B-matchmaking offshore wind (Japan)

In het najaar van 2022 (exact tijdstip nog nader te bepalen) organiseren we een groepsreis naar Japan rond offshore hernieuwbare energie. Tijdens deze reis bezoeken we diverse interessante sites en maken we kennis met lokale bedrijven die in deze sector actief zijn.

Meer info volgt.

Ook lid worden?

De Blauwe Cluster werd erkend door de Vlaamse overheid als zesde Vlaamse speerpuntcluster. Om optimaal van de unieke diensten van de cluster gebruik te maken en voor de verdere uitbouw van uw netwerk is lid worden een troef.