KustINzicht 2025: Cijfers en inzichten over de Belgische kustzone

Om de Belgische kustzone optimaal te benutten, is een brede inkijk in de diverse actuele uitdagingen en kansen van essentieel belang. Het nieuwe naslagwerk KustINzicht reikt heel wat cijfers en inzichten aan, en helpt stakeholders en beleidsmakers om gefundeerde toekomstgerichte beslissingen te nemen.
Nieuws
11 maart 2025
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Eind februari werd de nieuwe editie van KustINzicht officieel gelanceerd in Oostende. Deze wetenschappelijke kennisgids van het Vlaams Instituut voor de Zee bundelt heel wat kustspecifieke cijfers, processen en fenomenen. De nieuwe editie van 2025 geeft een vernieuwende kijk op kernthema's zoals economie, landgebruik, bevolking, milieu, toerisme enz.

De eigenheid van de Belgische kustzone biedt een breed scala aan uitdagingen en kansen voor ondernemers en andere stakeholders. KustinZicht 2025 biedt ondersteuning bij het realiseren van een duurzame, leefbare, veerkrachtige en economisch sterke kustzone. 

Hieronder bundelen we een aantal cijfers en inzichten die relevant zijn voor actoren in de blauwe economie. Om een accuraat beeld van de Belgische kustzone te krijgen, raden we je aan de publicatie in zijn volledigheid door te nemen. 

Blauwe economie

  • In 2021 bedroeg de Vlaamse blauwe economie ca. 5.2% van het Vlaamse bruto binnenlands product, wat overeenkomt met een output van 40,4 miljard euro;
  • In hetzelfde jaar waren er ruim 175.000 voltijds equivalenten tewerkgesteld in de blauwe economie;
  • Samen met de toeristische sector en de maritieme sector is de offshore windsector één van de belangrijkste economische pijlers van de blauwe economie.
KustINzicht 2025 lancering
Lancering KustINzicht 2025 (© VLIZ)

Vlaamse kusthavens

  • In 2020 bedroeg de directe werkgelegenheid in de Vlaamse zeehavens (Antwerpen, North Sea Port Flanders, Zeebrugge en Oostende) ruim 106.000 voltijds equivalenten;
  • De directe toegevoegde waarde van de Vlaamse zeehavens bedroeg 17,1 miljard euro in 2020;
  • Daarnaast zijn ze goed voor 26,8% van de goederenoverslag in de Le Havre-Hamburg range.

Visserij

  • De Vlaamse zeevisserij was in 2023 goed voor een totale aanvoerwaarde van 90 miljoen euro;
  • De Vlaamse zeevisserijvloot omvat 59 vaartuigen met een totaal bruto tonnage van 13.422 BT;
  • In 2023 waren er in Vlaanderen 377 erkende commerciële zeevissers.

Achtergrond

KustINzicht 2025 is een publicatie van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) die in nauwe samenwerking met het Streekhuis Kust van de Provincie West-Vlaanderen uitgewerkt wordt. De ontwikkeling van deze publicatie kadert binnen het Compendium voor Kust en Zee, een centraal kennisplatform voor mariene experts dat zich toespitst op sociaal-economische, ecologische en institutionele aspecten van de kust en zee in Vlaanderen en België. Hiervoor wordt er samengewerkt met diverse academische instellingen, overheidsorganisaties, middenveldorganisaties en overlegfora die zich richten op de Vlaams-Belgische kust en zee.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.