Lopende projecten rond ecosysteembenadering

Grote uitdagingen zoals biodiversiteitsverlies kunnen deels worden gekoppeld aan ecosystemen en de impact van menselijke activiteiten. Bedrijven zijn zich hiervan steeds meer bewust en willen hier iets aan doen. Er zijn al diverse projecten opgestart.
Nieuws
29 juni 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

In 2021 publiceerde De Blauwe Cluster met input van zowel academici als de industrie een whitepaper over ecosysteemdiensten en een ecosysteembenadering binnen de blauwe economie. Dit kwam tot stand door ondernemers die zich wilden inzetten voor duurzaamheid, waarbij De Blauwe Cluster hen wilde helpen nadenken over het ecosysteem binnen hun bedrijfsvoering.

Duurzamere mariene activiteiten kunnen zo worden ontworpen dat ze potentiƫle verliezen van lokale ecosysteemdiensten verminderen in het mariene milieu alsook in de hele waardeketen. Hiervoor moeten we een ecosysteembenadering toepassen en een tool kiezen op basis van hun specifieke behoeften, rekening houdend met de huidige fase van het bedrijf of project, de gewenste output en de inspanning die het bedrijf wil leveren.

Sinds de lancering van het witboek hebben drie door de De Blauwe Cluster gefaciliteerde projecten (SUMES, MEsP en WABESCO) onderzoek gedaan om deze uitdaging aan te gaan. In zijn nieuwe position paper geeft De Blauwe Cluster een korte beschrijving van elk project alsook een indicatie van de specifieke doelgroep(en), de huidige stand van zaken en een blik op de toekomst.

Verdiep je in onze nieuwe position paper

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.