Meer aandacht voor maritieme veiligheid
Het thema maritieme beveiliging is een hot issue op alle politieke niveaus. In 2022 werd de wet op maritieme veiligheid goedgekeurd. Onlangs heeft minister van De Noordzee Van Tigchelt een nieuw wetsontwerp ingediend om deze wet uit te breiden.
Ook op Vlaams niveau is men in sterke mate bezig met veiligheid in het algemeen en maritieme beveiliging in het bijzonder. Zo vindt er op 21 februari een infodag plaats rond O&O-steunprogramma's voor de defensie- en veiligheidssector.
Hieronder gaan we daar beknopt nader op in.
1. Nieuw wettelijk kader voor een betere beveiliging van onze havens
Minister van Justitie en Noordzee Paul Van Tigchelt heeft een nieuw wetsontwerp gelanceerd om de beveiliging in de havens en havenfaciliteiten te versterken. Het nieuwe wetsontwerp bouwt voort op de wet Maritieme Beveiliging, die op 1 januari 2023 in voege is getreden.
Het toepassingsgebied van de wet wordt nu uitgebreid tot de binnenvaart en havenbedrijven die een impact hebben op de maritieme beveiliging. Daarnaast worden de controles op wie toegang krijgt tot de havens en havenfaciliteiten verder verstrengd.
Hoogtepunten van het nieuwe wetsontwerp
Uitbreiding naar binnenvaart en relevante bedrijven
Het toepassingsgebied van de Wet Maritieme Beveiliging wordt uitgebreid naar de binnenvaart en bedrijven die in aanraking komen met maritieme beveiliging.
Hierbij wordt vooral gekeken naar logistieke bedrijven en bedrijven die op een andere manier ondersteuning bieden aan de maritieme sector.
Strengere controle op het havenverbod en andere inbreuken
Een rechter kan een havenverbod uitspreken voor overtredingen van de drugswet of voor ongeoorloofde acties die strafbaar zijn onder het Scheepvaartwetboek. Dit havenverbod kan voor maximaal 20 jaar worden opgelegd.
Het nieuwe wetsontwerp maakt het mogelijk om dit verbod makkelijker te controleren via een bijzonder uittreksel uit het strafregister en automatische koppeling van toegangsbadges met het platform voor gegevensuitwisseling in het kader van de maritieme beveiliging.
Veiligheidsverificaties voor kritieke functies
Het nieuwe wetsvoorstel bepaalt dat mensen die in een kritieke functie tewerkgesteld worden over een positief veiligheidsadvies moet beschikken.
Door deze screening zal vermeden kunnen worden dat personen met criminele banden tewerkgesteld worden in kritieke functies in de maritieme sector.
Installatie van camera's door de havenkapitein
De Wet Maritieme Beveiliging heeft ervoor gezorgd dat er vaste veiligheidscamera’s op zee kunnen worden geplaatst, en dat er mobiele camera's kunnen worden ingezet.
Met deze wetsuitbreiding wordt nu ook voorzien in een kader voor het gebruik van camera’s in de havens en havenfaciliteiten door de havenkapiteinsdiensten.
Klokkenluidersbescherming
Uit een evaluatie met onder andere de parketten blijkt dat er ook binnen de havengemeenschap nood is aan een beschermingsmechanisme voor klokkenluiders.
Hiervoor worden geen nieuwe regels uitgewerkt, maar de bestaande wetgeving zal worden uitgebreid naar de maritieme sector.

2. Infodag O&O-steunprogramma's voor de defensie- en beveiligingssector
Op 21 februari organiseren het Departement EWI, VLAIO en NCP Flanders een infosessie om Vlaamse stakeholders te informeren over O&O-steunmogelijkheden in de veiligheids- en defensiesector.
Deze infosessie is bedoeld voor ondernemingen en kennisinstellingen, ongeacht of zij al vertrouwd zijn met de verschillende initiatieven en opportuniteiten in de sector.
Er wordt kort ingegaan op een aantal belangrijke initiatieven, en er zullen sprekers aanwezig zijn van de Europese Commissie, Defensie, kennisinstellingen, industrie en de Vlaamse overheid.
Dit event is een aanrader voor iedereen die meer wil te komen over de steunprogramma’s in veiligheid en defensie. Wil je er graag bij zijn? Schrijf je in voor de infosessie.
Bekijk het gedetailleerde programma van de infosessie
13u00 | Registratie en koffie |
13u30 |
Deel 1:
|
15u30 | Pauze |
15u50 |
Deel 2:
|
17u30 | Netwerkreceptie |
