Nieuwe PIO-projecten gekoppeld aan de blauwe economie

De Vlaamse publieke sector spendeert jaarlijks ruim 30 tot 40 miljard euro aan overheidsaankopen. Dat opent heel wat perspectieven voor innovatie. Bedrijven spelen een cruciale rol om dit potentieel optimaal te benutten.
Nieuws
25 juli 2022
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Om aan innovatie te kunnen doen, is het belangrijk om over de juiste expertise en kennis te beschikken. Dat is niet altijd evident in een overheidscontext. Via het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten kunnen publieke instanties en organisaties daarvoor gemakkelijker een beroep doen op lokale ondernemingen.  

Ook binnen de blauwe economie lopen er dergelijke innovatieve overheidsopdrachten. Een volledig overzicht van alle projecten vind je op de officiรซle website. Hieronder zoomen we even kort in op twee onlangs gelanceerde projecten die mogelijk interessant kunnen zijn voor onze leden en andere bedrijven in de blauwe economie.

Overzicht projecten

๐‘จ๐’–๐’•๐’๐’Ž๐’‚๐’•๐’Š๐’”๐’„๐’‰ ๐’๐’‘๐’๐’‚๐’‚๐’…๐’”๐’š๐’”๐’•๐’†๐’†๐’Ž ๐’—๐’๐’๐’“ ๐’†๐’๐’†๐’Œ๐’•๐’“๐’Š๐’”๐’„๐’‰๐’† ๐’—๐’‚๐’‚๐’“๐’•๐’–๐’Š๐’ˆ๐’†๐’

Initiatiefnemer: Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust - VLOOT DAB

De elektrische veerboot 'Raveel ontmoet Ensor' in Oostende heeft een autonomie van ongeveer drie uren varen aan cruisesnelheid. Dat betekent dat de veerboot meermaals per dag moet opladen. Dat is echter niet mogelijk bij bepaalde waterdeining of slechte weersomstandigheden. VLOOT is dan ook op zoek naar een innovatieve oplossing om het laden van de veerboot te verzekeren in alle omstandigheden.

๐‘ฎ๐’“๐’๐’†๐’๐’† ๐’˜๐’‚๐’•๐’†๐’“๐’”๐’•๐’๐’‡ ๐’‚๐’๐’” (๐’๐’๐’๐’…)๐’”๐’•๐’“๐’๐’๐’Ž๐’—๐’๐’๐’“๐’›๐’Š๐’†๐’๐’Š๐’๐’ˆ

Initiatiefnemer: Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)

Dit project gaat na of het mogelijk is om met lokaal geproduceerde hernieuwbare energie groene waterstof te produceren en die groene waterstof dan in te zetten voor de aandrijving van kritische installaties met een hoog piek-energieverbruik. Daarbij denkt men in eerste instantie aan (nood)stroomvoorziening aan lokale pompinstallaties. Als piloot wordt een locatie in de haven van Antwerpen naar voren geschoven.

Algemene voorstelling van het PIO-programma

Achtergrond

Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) is in het leven geroepen om actoren in de overheid en publieke sector te stimuleren meer in te zetten op innovatie. Doel is om zo een performante overheid tot stand brengen, competitieve ondernemingen te verwezenlijken en oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen aan te brengen. 

Innovatieve overheidsopdrachten zijn ook voor bedrijven heel interessant. Zo krijgen ondernemers een beter beeld van de publieke innovatiebehoeften, worden er meer financiรซle middelen vrijgemaakt voor O&O-en testactiviteiten, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om de kloof tussen productontwikkeling en vermarkting te overbruggen, en krijgen kmo's en startende ondernemingen beter toegang tot de overheidsmarkten. 

Op basis van de resultaten van een marktconsultatie wordt er beslist of een specifiek project voor cofinanciering in aanmerking komt. De Vlaamse Overheid draagt tot 50% van de totale kostprijs van de innovatieve oplossing. Dat kan van 25.000 tot 1 miljoen euro gaan.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.