Onderzoek naar co-creatie van mariene infrastructuur afgerond

Mariene Multifunctionele LandschapsInfrastructuren (verder MMLI's genaamd) zijn niet uit het nieuws te slaan. Nederland wil een wind power hub, Denemarken twee windeilanden en ook in België ligt een energie-eiland op de tekentafel. De plannen passen in de Europese energietransitie en de ambitie om van de zee een duurzame productiezone te maken.
Nieuws
04 mei 2021
Delen
LinkedInTwitterFacebook

De ontwikkeling van grootschalige infrastructuur zoals MMLI's strandt vaak vóór de realisatiefase wegens sociale, ruimtelijke, technische of financiële obstakels. Co-creatie is een manier om deze obstakels te ondervangen: van bij de ontwerpfase worden de belangrijkste stakeholders aangesproken en om mee te denken.

In het “Design for public value at sea”-project, kortweg D4PV@Sea, onderzochten DEME, Jan De Nul, Econopolis en ORG Squared hoe het co-creatieproces in goede banen kan geleid worden om tot een breed gedragen ontwerp te komen en zo de slaagkans van een MMLI te vergroten.

Toolbox

Na anderhalf jaar van onderzoek, is D4PV@Sea afgelopen en heeft het consortium een generieke toolbox ontwikkeld. Die kan in toekomstige ontwikkelingen als gids voor het co-creatieproces gebruikt worden. 

De Toolbox bestaat uit een ‘kit of parts’ die de specifieke randvoorwaarden, ontwerpvuistregels en inrichtingsregels voor MMLI’s bevat. Verder is een ambitiekader, een genealogie en een evaluatiemodel ontwikkeld.

ocean with sun

MMLI Atlas

De MMLI Atlas bevat verschillende scenario’s die aan de hand van de tool zijn ontwikkeld door het consortium en toont aan hoe de toolbox kan ingezet worden in het co-creatieproces. De atlas geeft ook de functionaliteiten weer van zes types MMLI’s op technisch, economisch en ecologisch vlak.

Naast de klassieke functies voor productie en opslag van energie (o.a. wind, zon, waterstof, valmeer) en voeding (o.a. aquacultuur), werden ook de biodiversiteit, klimaatregulatie en CO2-voetafdruk alsook het toeristische potentieel van de scenario’s bekeken.

Conclusie

Het bouwen en uitbaten van een MMLI heeft een aanzienlijke directe en indirecte impact op de tewerkstelling en economie. Een degelijk co-creatieproces kan de slaagkans van een MMLI verhogen en de ontwikkelingsprocedure verkorten. Co-creatie kan dan ook een belangrijke aanzet leveren om van de zee een duurzame productiezone te maken.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.