Terugblik op geslaagde Blue Bioeconomy Session

De blauwe bio-economie is aan een opmars bezig, en de waardeketen biedt nog heel wat potentieel. In het kader van het project BlueBioClusters organiseerden we een Blue Session om de verschillende stakeholders bij elkaar te brengen en te kijken waar er synergieën kunnen ontstaan.
Nieuws
15 maart 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Op 29 februari organiseerde De Blue Cluster een Blue Session rond de blauwe bio-economie. Deze Blue Session was opgebouwd rond drie centrale thema's: inspirerende projecten en calls; het project BlueBioClusters en empowermenttools voor innovatieve starters; en een panelgesprek rond vraaggedreven innovaties binnen en buiten de blauwe economie.

Een verslag van deze boeiende Blue Session vind je hieronder. 

Inspirerende projecten en calls

In de eerste sessie maakten de deelnemers kennis met diverse innovatieprojecten van kennisinstellingen en bedrijven die kunnen rekenen op ondersteuning vanuit VLAIO en De Blauwe Cluster. Er werd daarbij dieper ingegaan op innovatieve technieken en producten die wateroganismen of hun derivaten tot in verschillende sectoren kan brengen. 

De Blauwe cluster stelde ook zijn nieuwe oproep voor innovatieprojecten voor, en Patrick De Molder gaf toelichting bij de verschillende financieringsprogramma van de Europese Unie. Het aantal dergelijke programma's toont duidelijk aan dat de EU inzet op de productie van Blue Bio. 

BlueBioClusters en empowermenttools voor innovatieve starters

In de tweede sessie kregen de toeschouwers te horen hoe start-ups hun innovaties naar voren brengen in de richting van de markt:

  • Start-ups Oceanbites en Nomet zijn ervan overtuigd dat macroalgen een belangrijk deel van ons toekomstig gezond en duurzaam dieet zal worden en zetten hier resoluut op in. 
  • KorralionBio en Gro2 kijken naar hoe er op reststromen kwalitatieve grondstoffen (o.a. microalgen en microbiële proteinen) kunnen worden geproduceerd met een waaier aan toepassingen. 
  • Omni-Co ontwikkelt technologieën die de visserijsector kunnen helpen om duurzamer te worden. Denk daarbij aan automatische analyse van de vistvangst en efficiënter brandstofverbruik. 

Aansluitend stonden er presentaties van BlueBioclusters, Marifish.Inc, VITO4STARTERS en Biotope op het programma die toonden waar start-ups voor hun verder ontwikkeling ondersteuning kunnen vinden.

Vraaggedreven innovaties binnen en buiten de blauwe economie

In de derde sessie sloten we het event af met een interactieve paneldiscussie gemodereerd door Jurgen Adriaen (De Blauwe Cluster) met vertegenwoordigers van verschillende sectoren. Aan tafel kwamen zitten Isabelle François (MEDVIA), Isabel De Schrijver (Centexbel), Aron Deneyer (Catalisti) en Mark Bolle (Vlaanderen Circulair).

Keynotes die we meenemen vanuit de paneldiscussie:

  • De toegevoegde waarde van bio-actieve compounds moeten wel wetenschappelijk ondersteund zijn. 
  • In vergelijking met wild geoogste grondstoffen, zal een gecontroleerde kweek wel voor vaste kwaliteit van biomateriaal zorgen. 
  • Voor toepassingen in andere sectoren zijn volumes en prijsmarges zeer belangrijk om competitief te zijn met bestaande grondstoffen.
  • Aangepaste regelgeving voor een duurzamere industrie kan de implementatie van blauwe bio-grondstoffen ondersteunen.

Om bedrijven te ondersteunen bij deze transitie, kan de overheid een regelgevend kader scheppen. Verder is bewustmaking van consumenten heel belangrijk. Er moet dan ook meer naar het grote publiek gecommuniceerd worden, zodat mensen zich bewuster worden van hun levensonderhoud en hun omgeving.

Netwerking

Na het event werd er nog wat nagepraat en genetwerkt met allerlei lekkers uit de blauwe bio-economie:

  • pralines met micro-of macroalgen; 
  • oesters uit de Oostendse Spuikom; 
  • vis uit de Belgische Noordzee;
  • tropische gamba’s gekweekt in Vlaanderen; 
  • kroketten gevuld met macroalgen; en 
  • biertjes met macroalgen of garnalencomponenten.

We willen graag alle sprekers bedanken voor hun aanwezigheid, en alle aanwezigen voor hun medewerking aan dit geslaagd (en smaakvol) evenement. 

Meer schwung in de Blue Bio?

Om de Blauwe Bioeconomie nog meer te gaan ontwikkelen in Europa, hebben we in kader van het project BlueBioclusters een specifiek matchmaking portaal opgezet: BlueBioMatch.

Word lid van deze brede community van blue bio ondernemers, innovators, start-ups en onderzoekers, en vind jouw partner voor je activiteiten in de blauwe bio-economie.

BlueBioClusters logo
Dit event kon rekenen op financiële ondersteuning vanuit het BlueBioClusters-project

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.