Vaste structuren op zee en nature inspired design

De partners in het project eMSP NBSR zetten in op een meer doordachte vorm van ruimtelijke planning op zee. Tijdens de vijfde CoP-meeting in Helsinki trok De Blauwe Cluster de discussie open rond natuurinclusief design (NID) in vaste structuren op zee.
Nieuws
28 juni 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

De ontwikkeling van duurzame blauwe economie gaat gepaard met het installeren van nieuwe vaste structuren op zee. Door goed na te denken over het design kunnen die structuren ingezet worden om waardevolle natuur te creëren. Hoe dat moet is voer voor discussie. 

Op 15 juni gingen we die discussie aan met meer dan  50 deelnemers uit de beleids-, ngo, bedrijfs- én onderzoeksector uit de Noord- en Baltische Zee juni in Helsinki. Daarnaast volgden 60 mensen deze Community of Practice (CoP) bijeenkomst ook online.

De resultaten uit deze en de voorgaande CoP’s over energie en voedsel worden gebruikt om aanbevelingen aan Europa te formuleren over marien ruimtelijke planning, meer specifiek binnen meervoudig ruimtegebruik (multi-use) en een Maripark. Dit keer lag de focus op natuurinclusief design. Op die manier hopen we innovatie binnen onze bedrijven te versnellen en stimuleren.

Hieronder vind je de belangrijkste conclusies van de vijfde CoP-meeting. Indien gewenst, kan je ook het gedetailleerde verslag downloaden.

Bevindingen

Binnen ’s werelds drie grootste transities (natuur, energie en voedselvoorziening) is meer en kwalitatievere  biodiversiteit heel belangrijk. Gedurende deze CoP onderzochten wij wat goed NID betekent en welke rol dit binnen het klimaatverhaal vervult. Kunnen wij nieuwe structuren bouwen die een positieve invloed hebben op onze natuur en biodiversiteit?  

Belangrijk hierbij is om alle keuzes goed af te wegen en het verschil tussen herstellend en creatief natuurinclusief design te bekijken. Bij herstellend NID ligt de nadruk op kwaliteitswinst van het natuurlijke ecosysteem op lange termijn, bijvoorbeeld via de creatie van broedplaatsen. Bij creatief NID is het resultaat een status quo of zelfs een achteruitgang, met effect tijdens de levensduur van de installatie.   

“Nature Inclusive Design? Hold (y)our horses, carefully think about the best for nature. The primary goal should be to enhance nature restoration, then, the primary focus should be on functional ecosystem assets; think about stepping stones to more habitat creation, spawning grounds, nursery grounds, etc.”

Prof Steven Degraer

Prof. Steven Degraer

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Voorbereiding

Voorafgaand aan het bouwen van offshore infrastructuur moeten kwetsbare ecosystemen in kaart gebracht worden. Multi-use kan de druk verminderen. Het milieu, maar ook de restricties, maatschappelijke impact (geluids-en/of visuele impact), technische mogelijkheden (infrastructuur) en rentabiliteit moeten in het achterhoofd gehouden worden. 

Idealiter wordt ook de toekomstige invloed van de klimaatverandering onderzocht. Natuurinclusief design kijkt naar de balans tussen herstel, behoud en creatie van beschermde gebieden vóor de ontwerpfase. Het behoud of de creatie van ecosystemen (en ecosysteemdiensten) is hierbij het doel.  

Monitoring en de beschikbaarheid van biodiversiteitsdata zijn een must. Wat met oude infrastructuur in zee? Verwijderen of behouden, het blijft een levendige discussie gedurende onze CoP. Een Maripark is als het ware een miniversie van een marien ruimtelijk plan, waarbij gelijkaardige afwegingen gemaakt moeten worden, zoals een beoordeling van de som van alle mogelijke effecten.

eMSP CoP Helsinki
eMSP CoP Helsinki
eMSP CoP Helsinki
eMSP CoP Helsinki
eMSP CoP Helsinki
eMSP CoP Helsinki
eMSP CoP Helsinki
eMSP CoP Helsinki
eMSP CoP Helsinki
eMSP CoP Helsinki
eMSP CoP Helsinki
eMSP CoP Helsinki
Enkele foto's van de CoP in Helsinki

Aandachtspunten

Bij de evaluatie van Mariparken en natuurinclusief design kunnen natuurorganisaties bijzonder veel data verstrekken. Deze organisaties alsook heel wat andere stakeholders dienen vanaf het begin hierbij betrokken te worden. 

Meer ervaring met het opzetten van Mariparken is vereist. Pilootprojecten zijn belangrijk en op die manier kunnen ook de verzekeringsmaatschappijen meegenomen worden. Aan de andere kant streeft men naar inclusie in de voorwaarden voor aanbestedingen van NID. 

De focus op natuurlijk aanwezige soorten is key. De bedoeling is het aanwezige ecosysteem te ondersteunen en dit niet overmatig te belasten. Mogelijke bijdragen aan klimaatmitigatie door onder andere koolstofopslag via het telen van zeewier moet ook nog verder onderzocht worden. 

While co-creating the princess Elisabeth energy island with nature inclusive design, our initial ambition was on species level. However, we quickly shifted to habitat creation due to a genuine involvement of excellent stakeholders and experts. Expert, policy and actual stakeholder co-designing processes are key for the actual implementation of large infrastructures.

Timothy Vanagt

Timothy Vanagt

ORG, Permanent Modernity

Conclusies

Om dergelijke projecten effectief uit te voeren, is het niet alleen cruciaal om relevante experten, ondernemers en natuurorganisaties in te schakelen, maar ook om vanaf het begin het grote publiek te betrekken bij het ontwerp en bruggetjes te maken naar de politiek.

Maak de plannen visueel en laat iedereen mee beslissen tijdens het volledige proces. Laat ons het belang van NID en hoge ecologische standaarden voor gelijk welk (multi – use) project op zee stevig onderlijnen. Laten we gaan naar een ‘nature-positive’ aanpak voor de verdere duurzame economische ontwikkeling van onze Noordzee, rekening houdend met de draagkracht van het aanwezige ecosysteem. 

Beleid en onderzoek worden aangemoedigd om hierin mee te gaan, dan volgen scale-up, verzekering, voorzieningen en veiligheid vanzelf. 

Meer en rijkere communicatie hierover is key.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.